Орхан Памук: В Турция вече няма свобода

Турският писател и Нобелов лауреат за литература за 2006 г. Орхан Памук разкритикува ареста на влиятелния журналист и писател Ахмед Алтан в статия, публикувана в италианския вестник "Република".

Много съм разгневен, изразявам най-острата си критика срещу ареста на Ахмед Алтан, едно от видните пера на турската журналистика, и на брат му Мехмед Алтан – изтъкнат икономист, пише Памук. В Турция на основата на най-свирепата омраза постепенно в килии затварят всички хора, които си позволяват да отправят и най-малките критики срещу действията на правителството, изтъква Орхан Памук.

Вече няма свобода. 

На път сме скоростно да преминем от правова държава към режим на терор, подчертава писателят и настоява всички арестувани интелектуалци да бъдат пуснати възможно най-бързо, за да могат да се явят свободни, ако трябва да бъдат съдени.

Писателят, който е критикувал президента на Турция Реджеп Ердоган преди неуспешния опит за преврат през юли, досега не се бе изказвал публично за предприетите от Анкара безпрецедентни чистки. Както стана известно вчера в рамките на разследването на опита за преврат бяха задържани журналистът Ахмет Алтан и брат му. По информация на в. "Хюриет" двамата братя ще отговарят за техни изказвания по телевизионния канал Джан Ерзинджан, който е вече затворен като гюленистки, направени в навечерието на провалилия се опит за смяна на властта предщия Назли Илиджак, който бе хвърлен затвора в края на юли, пише БГНЕС.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини