Земетръсна буря в Турция, 400 труса за 3 дни

Над 400 земетресения са регистрирани в района на турския окръг Чанаккале през последните три дни, най-силните от които с магнитуд 5,3-5,2 по скалата на Рихтер.

Сеизмолози определят случващото се като "земетръсна буря", под чието влияние районът се намира от понеделник, предаде БТА. 

Според турската сеизмологична обсерватория Кандилли в Истанбул епицентърът на трусовете е в Егейско море на дълбочина между 10 и 6,5 км. Турски учени не уточняват кога земетръсната буря ще спре. Според тях феноменът може да продължи десетина дни, но може и да не трае толкова дълго. 

Разрушения има в 12 селища в района. Общо 298 къщи са разрушени или силно повредени. Повечето са селски кирпичени къщи. Най-големи са пораженията в селата Айваджък и Юкаръкьой. Учениците са разпуснати във ваканция до края на седмицата, а в училищата са настанени пострадали хора.

Вчера кметът на Анкара Мелих Гьокчек пък заяви, че трусовете в турския окръг Чанаккале може да са организирани от тъмни външни сили, които целят да разрушат икономиката на Турция с "изкуствено земетресение" близо до Истанбул.

"Някои може да ми се присмеят, но аз съм обезпокоен от това. Всички подводници и кораби с голямо оборудване край Истанбул, Мраморно море и Чанаккале трябва да бъдат наблюдавани", добави Гьокчек.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини