Челен сблъсък или пистова надпревара очаква Обединение ДОСТ и ДПС в Кърджали

Челен сблъсък или пистова надпревара очакват Обединение ДОСТ и ДПС в Кърджали на предстоящите парламентарни избори.Това е първата възможност двете формации да добият реална представа за гласоподавателите си след като пътищата на почетният лидер Ахмед Доган и бившият председател на Движението Лютви Местан се разделиха.Още преди да е почнала предизборната кампания прехвърчат искри и ситуацията привидно прилича на битка между Давид и Голиат.

  „ Не бих определил като кървава битка конкуренцията между ДПС и ДОСТ.На предстоящите избори предстои политическа развръзка на това съревнование“,сподели за медиите в конструктивен тон зам.-председателят на ДПС инж.Хасан Азис,който се очаква да изнесе основната тежест на кампанията в Кърджалийско.

  На противната позиция е лидерът на Обединение ДОСТ Лютви Местан,който намеква за силов подход на опонентите:“Чака ни много тежък сблъсък между политическата кауза и политическия терор.Ние смятаме,че идеите ще надделеят над репресиите“.

  Очертава се алтернатива между черен и позитивен пиар.ДПС плува в свои води.Движението ще брани своята витрина Кърджали,която определя като столица на толерантността.Бастиона на Доган е ключов в предизборната кампания на двете формации.Кърджали е знаков град за българските мюсюлмани в страната,както и за нашите изселници.При управлението на Хасан Азис бяха привлечени много средства в инфраструктурни проекти,изградиха се хипермаркети,разчупи се етническия вот на местните избори.Градоначалникът не пропуска да подчертае, че по европроекти сме на челни позиции.

За сега от Обединение ДОСТ търсят формулата за позитивен пиар и послания към избирателите.Това обаче не се отдава лесно.Отдолу напъват критики,често непремерени към ключови фигури в ДПС за корупция и обръчи от фирми.

 В същност и двете формации тихо, без много шум се борят за всяка фирма,която доскоро е била в „обръчите“.Повече фирми,са и повече пари в партийните каси.ДОСТ обаче имат едно предимство.Могат да се ползват от финансовите ресурси на фирми свързани с турската агенция ТИКА,която макар да няма официален офис в страната действа необезпокоявано.

  Финансовият ресурс ще бъде решаващ за резултата,не само в Кърджали но и в другите смесени региони на страната.Разбира се ,че ще се залага и на националната пиар кампания.За Обединение ДОСТ мотото на кампанията е „европейска демокрация без сараи“.Набляга се на евроатлантическата ориентация на страната.И тук ДПС води на своя по-млад опонент.По времето на мандата на ДПС страната ни стана член на НАТО и ЕС.Партията е член на Либералния интернационал и Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент.Четин Казак бе избран за зам.-председател на Парламентарната асамблея на НАТО,което е голямо признание не само за партията, но и за страната.На този етап Обединение ДОСТ ограничава своята евроинтеграция с чести посещения в приемната на турския президент Реджеп Таип Ердоган.

  Визитите в Турция подразниха българския политически елит и от ляво и от дясно.Нито една формация не иска да припознае ДОСТ за свой партньор в политиката.Местан се опита да се позиционира в дясно,чрез Народна партия „Свобода и достойнство“,но не успя.На практика ДОСТ погълна НПСД,въпреки позицията на част от актива на Орхан Исмаилов ,който недоволства,че няма да бъде на избираеми места в предстоящата изборна надпревара.

   Намесата на Турция постави на дневен ред поредица от важни въпроси:Защо сега се създава мощна алтернатива на ДПС?Защо електоратът на Движението се цепи на две?Случайно ли е това?ДПС се разцепи в момент когато партията бе на крачка да стане втора политическа сила в страната след ГЕРБ.Създават се две формации с претенции да имат място в Народното събрание и всяка една от тях на ротационен принцип да участва в управлението.На практика се повтаря моделът на Македония и действията на албанските политически партии там.Проблемът с Македония е ,че всяка албанска партия наддава на тема национализъм.Така се стигна до силово,с помощта на оръжието заемане на ключови позиции в държавните структури  и налагане на нов политически модел.

  Но да се върнем към Кърджали,наричан в южната ни съседка Калето на турците.Още от сега се правят сметки,коя от двете формации ще вземе връх.ДПС има мощен апарат,школуван в много изборни битки.Обединение ДОСТ пък идва с позитивния полъх на промяната.Проблемът на Лютви Местан е че не разполага с апаратчици в добрия смисъл на думата.Шабанали Ахмед и Хюсеин Хафъзов са повече духовници,отколкото политици.Единствени с организационен опит са Бахри Юмер,Ахмед Юсеин и Мехмед Ходжа.И тримата са бивши областни лидери на ДПС в Кърджалийско.Срещу тях е рутината на Хасан Азис и подкрепящия го партиен актив.

 В ДПС има склонност да се подцени Обединение ДОСТ.Но хората на Лютви Местан показват,че целенасочено работят в две ниши:чрез религията сред възрастните,които са лидери на обществено мнение и авторитет и сред младите,които са радикално мислещи.Очаква се джамиите да се превърнат в място за политически спорове.Зад главният мюфтия Мустафа Хаджъ стои Дианетът,благодарение на който Главно мюфтийство се справи с радикалните арабски фондации.Така ,че храмовете няма да се превърнат в ядра на ислямизъм.Но на консерватизъм определено.За младите пък е силна кампания в социалните мрежи.

На кого разчита ДПС?Ядрото на апарата и електората са хората на средна възраст.Хора израснали с идеите на ДПС.Хора, които изповядват идеите за етнически мир и толерантност.

  Изборите ще бъдат не само съревнование между две политически формации.Те ще бъдат индикатор за това,доколко сме склонни да запазим досега действащият български етнически модел.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ту
    турчин
    4 -2
    13:20, 8 фев 2017
    Искам да допълня статията с факти, че големият управленец г-н Азис не е толкова голям.Към момента община Кърджали дължи 11 мл.лв. на сметосъбиращите фирми.По време на последната тройна коалиция (БСП, ДПС,Атака) община Кърджали получи безвъзмездни 17 мл. лв . Скоро се извиняваше на кърджалийци за лошото улично осветление. Извода е за толкова години не останаха ли средства от обръчите поне уличното осветление да подмените ?
    Свободни и Достойни с Дост, искаме промяна на модела Пеевски-Доган.

Още новини

Последни новини