14 °C

ДПС отново със силни позиции на местните избори в Кърджалийско, сочат прогнози

ДПС ще има силни позиции на местните избори в Кърджалийско, сочат прогнози. Според изследване публикувано в авторитетното списание „ Геополитика&геостратегия”се очаква Движението за права и свободи да постигне резултат от 61,6 % от гласовете в областта. Автори на прогнозата са проф.д-р Марин Русев, гл.ас.д-р Павлина Владимирова, Ралица Иванова , Кристиян Луканов и Биляна Ташева. Всички те са от катедра  „Регионална и политическа география” на Софийският университет „Св.Климент Охридски”.

  Според разработеният от тях метод на историко-географско прогнозиране за местния вот ДПС ще бъде отново безспорният победител в Кърджалийско. Авторите проследяват резултатите на Движението от 1991 до 2019 г. Усреднените стойности са 61,6%.

За същият период резултатът на БСП с различни коалиционни партньори е 12,3%.

За периода 2009-2019 г., когато на политическата сцена е и първата политическа сила в страната в момента- ПП ГЕРБ, ДПС постига среден резултат от 61,6% за нашия избирателен район. Съответно БСП получава 12,0%,  а ПП ГЕРБ 18,2 на сто.

   Очакваната избирателна активност, изчислена въз основа на данни за периода 1991-2019 г. е 48,6%.

Като най-безпроблемна за ДПС изследователите сочат община Крумовград. Тук ДПС се очаква да получи 67,9% от гласовете. Това сочат усреднените данни за периода 2009-2019 г. За  ПП ГЕРБ изследователите прогнозират 10,8 на сто от гласовете. Толкова е и прогнозата за БСП. Тук ДПС има и една номинация за кмет,  досегашният градоначалник  Себихан Мехмед.

  Общината където могат да се очакват изненади е Джебел. Тук ДПС има три номинации за градоначалник. Това са Сейфи Мехмедали, председател на Общинския съвет , бившият евродепутат Неджми Али  и активистът Ремзи Имамов. Последният е подценяван, но той самият смята,че има сериозни шансове да получи зелена улица от ЦОБ на ДПС.

Проблемът е , че именно в Джебел, където тръгват Майските събития опозицията на Движението ще подкрепи независим кандидат. С независими кандидати ще се играе и за селски първенци. Стратегията е премислена за да се обединят всички недоволни от ДПС.

А недоволни има. Сред възрастните , това са завърналите се пенсионери от Турция. Сред младите-това са гурбетчиите. Всички те очакват повече от местното управление на ДПС.

  Силата на ДПС е агитацията от врата на врата. Изследване на екип от София сочи, че в малките населени места това е единствено резултатния начин за агитация и подкрепа.Хората искат да видят в очите ,тези които ги управляват и които искат да ги представляват.

Жителите на област Кърджали като цяло са разочаровани от политиката и местното самоуправление. Те не вярват, че мнението им ще бъде чуто и зачетено. Въпреки това младите хора активно се отзовават на анкети. Възрастните предпочитат живия контакт с хората на властта. Голямо е разочарованието от негативизма в социалните мрежи. Хората очакват  и добри новини. Искат да чуят за ремонтирани пътища, благоустрояване, работни места. Има отдръпване от мониторинга в политиката като цяло. Това е заключението на управителя на Института за управление на програми и проекти-София Петя Донова, изразено пред сайта Кърджали бг вести. Тя споделя, че е направена тъжната констатация,че добрата новина не е новина за мнозинството жители на областта. Това подхранва негативното говорене в социалните мрежи, а от там в обществото .

  Залагането на пропаганда в медиите става все по-малко ефективно. Анкета на сайта Кърджали бг вести сочи, че 60,0% от респондентите не смятат медиите в столицата на Източните Родопи за свободни. Едва 7,5 на сто ги намират за отчасти свободни. 32,5 на сто не могат да преценят.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
23.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
23.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
23.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
23.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
23.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
23.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
23.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
23.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
23.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
23.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
23.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
23.09.2019
Последни новини