21 °C

ДПС отново със силни позиции на местните избори в Кърджалийско, сочат прогнози

ДПС ще има силни позиции на местните избори в Кърджалийско, сочат прогнози. Според изследване публикувано в авторитетното списание „ Геополитика&геостратегия”се очаква Движението за права и свободи да постигне резултат от 61,6 % от гласовете в областта. Автори на прогнозата са проф.д-р Марин Русев, гл.ас.д-р Павлина Владимирова, Ралица Иванова , Кристиян Луканов и Биляна Ташева. Всички те са от катедра  „Регионална и политическа география” на Софийският университет „Св.Климент Охридски”.

  Според разработеният от тях метод на историко-географско прогнозиране за местния вот ДПС ще бъде отново безспорният победител в Кърджалийско. Авторите проследяват резултатите на Движението от 1991 до 2019 г. Усреднените стойности са 61,6%.

За същият период резултатът на БСП с различни коалиционни партньори е 12,3%.

За периода 2009-2019 г., когато на политическата сцена е и първата политическа сила в страната в момента- ПП ГЕРБ, ДПС постига среден резултат от 61,6% за нашия избирателен район. Съответно БСП получава 12,0%,  а ПП ГЕРБ 18,2 на сто.

   Очакваната избирателна активност, изчислена въз основа на данни за периода 1991-2019 г. е 48,6%.

Като най-безпроблемна за ДПС изследователите сочат община Крумовград. Тук ДПС се очаква да получи 67,9% от гласовете. Това сочат усреднените данни за периода 2009-2019 г. За  ПП ГЕРБ изследователите прогнозират 10,8 на сто от гласовете. Толкова е и прогнозата за БСП. Тук ДПС има и една номинация за кмет,  досегашният градоначалник  Себихан Мехмед.

  Общината където могат да се очакват изненади е Джебел. Тук ДПС има три номинации за градоначалник. Това са Сейфи Мехмедали, председател на Общинския съвет , бившият евродепутат Неджми Али  и активистът Ремзи Имамов. Последният е подценяван, но той самият смята,че има сериозни шансове да получи зелена улица от ЦОБ на ДПС.

Проблемът е , че именно в Джебел, където тръгват Майските събития опозицията на Движението ще подкрепи независим кандидат. С независими кандидати ще се играе и за селски първенци. Стратегията е премислена за да се обединят всички недоволни от ДПС.

А недоволни има. Сред възрастните , това са завърналите се пенсионери от Турция. Сред младите-това са гурбетчиите. Всички те очакват повече от местното управление на ДПС.

  Силата на ДПС е агитацията от врата на врата. Изследване на екип от София сочи, че в малките населени места това е единствено резултатния начин за агитация и подкрепа.Хората искат да видят в очите ,тези които ги управляват и които искат да ги представляват.

Жителите на област Кърджали като цяло са разочаровани от политиката и местното самоуправление. Те не вярват, че мнението им ще бъде чуто и зачетено. Въпреки това младите хора активно се отзовават на анкети. Възрастните предпочитат живия контакт с хората на властта. Голямо е разочарованието от негативизма в социалните мрежи. Хората очакват  и добри новини. Искат да чуят за ремонтирани пътища, благоустрояване, работни места. Има отдръпване от мониторинга в политиката като цяло. Това е заключението на управителя на Института за управление на програми и проекти-София Петя Донова, изразено пред сайта Кърджали бг вести. Тя споделя, че е направена тъжната констатация,че добрата новина не е новина за мнозинството жители на областта. Това подхранва негативното говорене в социалните мрежи, а от там в обществото .

  Залагането на пропаганда в медиите става все по-малко ефективно. Анкета на сайта Кърджали бг вести сочи, че 60,0% от респондентите не смятат медиите в столицата на Източните Родопи за свободни. Едва 7,5 на сто ги намират за отчасти свободни. 32,5 на сто не могат да преценят.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини