Да си спомним за бащата на проекта ГКПП „Маказа-Нимфея”,академик Деведжиев не е между нас

Навършват се четиридесет дни от кончината на големия български учен и баща на проекта ГКПП „Маказа-Нимфея” академик Марин Деведжиев.Веднага след началото на демократичните промени,той започна да пропагандира идеята си за отварянето на транспортен коридор №9 ,който се спуска от скандинавските страни през България за Гърция.Българското му трасе свързва Русе с Кърджали и през прохода Маказа с Александруполис.В идеята академик Деведжиев виждаше и реализация на поетия от Гърция ангажимент с Ньойския договор за даване на икономически излаз на България на Бяло море.Академик Деведжиев настояваше коридорът да се състои от четирилентов път и ж.п.линия, за да може да поеме трафика от хора и товари.Гърция бе против.Днес се вижда колко прав е бил ученият.Той неуморно лобираше за идеята си, както сред правителствените среди,така и чрез неправителствени организации,като клуб „Елада” и Ротари клуб в Кърджали.Благодарение на неговите усилия днес имаме ГКПП „Маказа-Нимфея”.

Марин Деведжиев е роден през 1922 година в с. Леденик.

Отива си от този свят на 24 декември 2016-та година.

Автор е на 38 самостоятелни монографии и над 600 научни публикации по икономически,
икономогеографски, геодемографски и исторически въпроси. Основател на катедрата по география във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“.

Над 20 години посвети на идеята за прокопаване на плавателния канал от Варненското пристанище до Девненската низина , за прокарване на предбалканския път Етрополе-Жеравна, за изграждане на новите дунавски мостове и международни транспортни проходи.

Последните десет години посвети на геополитиката и изключителната й роля за развитието на България , като зам. гл. редактор на „Геополитика“- списание за геополитика, стратегия и анализи.

Два пъти академик Деведжиев е избиран за учен на света.

Мир на праха му!

Ето какво написаха колегите от сайта OFF News по повод кончината му:

Рождество е. Светлината на тържествения химн „ Христос се ражда – радвайте се“ пое душата на академик, д-р на икономическите наука Марин Деведжиев и тихо, без ритуали и речи, го пренесе в селенията на божествената любов. Достойният му живот заслужава тази почит.

Не му казахме „сбогом“, защото той ще се ражда винаги достолепен и велик, когато с доблест и чест защитаваме род и родина. Ще бъде с нас, яростен защитник, когато прокарваме международните транспортни коридори, гарантиращи просперитета на страната ни в европейската инфраструктура и стратегическото място на България в геополитикатана света. Ще бъде готов да влезе в битки, когато анализираме последиците от неадекватната демографска политика и бедността, резултат най-вече на разлюбената земя на България.

И още. Академик Деведжиев ще се ражда винаги, обладан от необходимостта да познаваме световните историческите пътища–пътят на коприната, пътят на подправките, на кехлибара, на калая, които още от времето на император Дарий /VI-IVпр.н.е./ та чак до наши дни гарантират богатството на народите.

Винаги пръв, обичан и мразен, въздиган и гонен, той обичаше всяко село и всеки град , знаеше имената и историята им, прокарваше пътеки и мостове между минало и бъдеще.

Почвай в мир, професоре! Кораби плават по канала „Варна Запад“.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини