Изложба запечата спомени на кърджалийци от Америка,кметът също представи фотографии

    За седма поредна година в Кърджали отбелзва  Месецът на Америка. Инициативата за създаването му е на Дружество "Приятели на САЩ". Идеята им дошла през февруари 2010 г., когато празнували своя 20-годишен юбилей  на 22 февруари. На тази дата през 1990 г. в зората на демокрацията е учредено Дружеството в Кърджали.

    Въпреки, че работят целогодишно за развитие на българо-американските отношения, Приятелите създават форума Месец на Америка, за да предложат по-концентриран информационен и културен обмен, сподели при откриване на изложбата”Аз видях Америка” председателят на дружество "Приятели на САЩ" Валентина Иванова.В изложбата са представени фотографии на седемнадесет кърджалийци посетили САЩ след демократичните промени ,настъпили у нас.Сред тях най млади са ученичките от Езиковата гимназия Назмие Мустафова и Виктория Ангелова,а най-възрастен главният редактор на вестник „Нов живот” Иван Бунков.Първият посетил страната на неограничените възможности по програма на Държавния департамент е тогавашният директор на ОД на МВР Петър Георгиев,а последният- доскорошният народен представител Цвета Караянчева.Сред гостите на Америка от Кърджали,представил свои фотографии е и кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис.Той е увековечел кръщаването на парк „Кърджали” в американския град Елкхарт.С изложбата бе даден старт на тазгодишният месец на Америка.Самата изложба бе открита във фоайето на Дома на културатас изпълнение на цигулка от Ангел Чавдаров.

     Валентина Иванова изтъкна, че в рамките на най-краткия месец за седма година се представят различни аспекти от живота: от историята до астрономията, от географията до изкуството. Това става с помощта на посолството на САЩ, Община Кърджали, както и с помощта на учредения през 2012 г. Клуб на американските възпитаници. Помагат и много частни фирми. Разбира се двигателят са „Приятелите на САЩ”.

    Безспорно едно от най-забележителните имена, които гостуваха на Кърджали е американската джаз и блус звезда Джанис Харингтън, която изнесе незабравим концерт през 2015 г. ,сподели още Валентина Иванова.В Кърджали изпреварващо бе представена най-новата автобиографична книга на Боб Дилън, получил Нобелова награда за литература миналата година.

    Като експерти в своята област бяха привлечени Иван Сотиров, председател на фондация ”Приятели на Чикаго” и бивш консул в Чикаго, председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси, музикантът Васко Кръпката, арх.Димитър Андрейчин, един от най-големите капацитети в страната по история на архитектурата.

    В Кърджали с изложби гостуваха известни български творци, живеещи в Америка, посочи Валентина Иванова. Сред тях са фотографката от Ню Йорк Светлана Бахчеванова, момчилградчанката Кина Боговска, известна художничка и журналистка в Чикаго, както и кърджалиецът Георги Кочев, известен живописец във Вашингтон.

    Много от проявите по време на Месеца на Америка са насочени към децата и младите хора. През 2014 г. бе осъществена скайп връзка с Светлана Бахчеванова, която запали по професионалната фотография много деца от фото-клуба в ОДК. Това провокира фотоконкурса „Приятели”. Проведе се и конкурс за илюстрация на книгата "Графиня Лък" на кърджалийската авторка Петя Караколева,каза председателката на „Дружество приятели на САЩ.Тази година ще има конкурс за превод от английски на български за горните класове от гимназиите. Възстановен бе вестникът на ОДК-„Приятели плюс”.

    Кметът на Кърджали Хасан Азис подчерта изключителната роля на дружество на „Приятели на САЩ” за развитие на българо-американските отношения.Той приветства факта ,че Месецът на Америка се е превърнал в традиция.Не знам друг град с такова дружество,посочи градоначалникът.Той припомни,че Кърджали е с най много-символи на българо-американското приятелство като:улица „Вашингтон”,назованият комплекс Пентагон,както и живият символ Дружество „Приятели на САЩ”.Също такъв жив символ им и в Америка.Това е дружество за приятелство с Кърджали в побратимения американски град Елкхарт.Там има парк с името „Кърджали”,което е рядка практика за САЩ,посочи още инж.Хасан Азис.Той определи като историческо посещението на водена от него делегация от общински съветници,общественици и духовни водачи в американския град.

      В отговор на изявленията на домакините съветникът по обществените въпроси на американското посолство Браян Стимлър благодари за топлото посрещане.Той потвърди,че няма друг град в страната с дружество „Приятели на САЩ”,както и друг град , в който се провежда „Месец на Америка”.Дипломатът изрази благодарност за подкрепата,която обществеността на града оказва на дружеството.Той сподели също,че важен знак, е че в дружеството има хора от различни професии,етноси и вероизповедания.Той изрази възхищението си от красотата на Кърджали и желанието си да се запознае с повече хора от града.

      Извън протокола директорът на астрономическата обсерватория Агоп Узунбохусян сподели,че най-силно е бил впечатлен от командния център на космическата програма „Аполо”,който е имал възможност да разгледа и, че се гордее с факта ,че българинът Джон Ночев е конструирал двигателите на космическите апарати кацнали на Луната.

     За емоциите си в САЩ говориха Назмие Мустафова и Виктория Ангелова.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини