Седем години Месец на Америка в Кърджали, гостуваха ни звезди и експерти

  За седма поредна година в Кърджали ще отбележим  Месецът на Америка. Инициативата за създаването му е на Дружество "Приятели на САЩ". Идеята им дошла през февруари 2010 г., когато празнували своя 20-годишен юбилей  на 22 февруари. На тази дата през 1990 г. в зората на демокрацията е учредено Дружеството в Кърджали.

  Въпреки, че работят целогодишно за развитие на българо-американските отношения, Приятелите създават форума Месец на Америка, за да предложат по-концентриран информационен и културен обмен, сподели за Кърджали бг вести председателят на Дружество "Приятели на САЩ" Валентина Иванова. Тя добави, че в рамките на най-краткия месец за седма година се представят различни аспекти от живота: от историята до астрономията, от географията до изкуството. Това става с помощта на посолството на САЩ, Община Кърджали, както и с помощта на учредения през 2012 г. Клуб на американските възпитаници. Помагат и много частни фирми. Разбира се двигателят са Приятелите на САЩ.

  Безспорно едно от най-забележителните имена, които гостуваха на Кърджали е американската джаз и блус звезда Джанис Харингтън, която изнесе незабравим концерт през 2015 г. В Кърджали изпреварващо бе представена най-новата автобиографична книга на Боб Дилън, получил Нобелова награда за литература миналата година.

  Като експерти в своята област бяха привлечени Иван Сотиров, председател на фондация ”Приятели на Чикаго” и бивш консул в Чикаго, председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси, музикантът Васко Кръпката, арх.Димитър Андрейчин, един от най-големите капацитети в страната по история на архитектурата.

  В Кърджали с изложби гостуваха известни български творци, живеещи в Америка, посочи Валентина Иванова. Сред тях са фотографката от Ню Йорк Светлана Бахчеванова, момчилградчанката Кина Боговска, известна художничка и журналистка в Чикаго, както и кърджалиецът Георги Кочев, известен живописец във Вашингтон.

  Много от проявите по време на Месеца на Америка са насочени към децата и младите хора. През 2014 г. бе осъществена скайп връзка с Светлана Бахчеванова, която запали по професионалната фотография много деца от фото-клуба в ОДК. Това провокира фотоконкурса „Приятели”. Проведе се и конкурс за илюстрация на книгата "Графиня Лък" на кърджалийската авторка Петя Караколева.Тази година ще има конкурс за превод от английски на български за горните класове от гимназиите. Възстановен бе вестникът на ОДК-„Приятели плюс”.

  Прояви от Месеца на Америка са се провеждали и извън Кърджали - в Момчилград, Джебел и Стремци.

  Георги Кулов 

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Последни новини