Eдна трета от бюджета на община Кърджали ще бъде за инвестиции

Една трета или 33% от бюджета на община Кърджали за 2017 г. ще бъде за инвестиции.Това са над 16 млн.лв.5,5 млн.лева ще бъдат насочени за изплащане на просрочени задължения.Само миналата седмица община Кърджали е погасила 1 млн. от тях.Бюджетът за тази година ще бъде хем инвестиционен,хем дисциплиниращ.Той ще възлезе на 49 480 000 лева,което е 5 процента повече от миналата година.Това сподели на брифинг кметът на общината инж.Хасан Азис.Той посочи,че капиталовите разходи с финансиране от собствени приходи и Републиканския бюджет ще възлязат на 7 620 000 лв.По европейски програми за ремонт на пътища ,училища и детски градини ще постъпят още 9 188 000 лв.

През последните две години сме инвестирали 100 млн.лева в инфраструктура.Съфинансирането е средно от 10 на сто.Това прави 10 млн.лева.Неразплатените разходи на общината са 13 млн.лв.Ако искаме да нямаме задължения трябва да обявим нулева година за инвестиции,каза още градоначалникът.

Той каза,че събираемостта на налозите е средно 75%,което е недостатъчно.Юридически и физически лица дължат 8 млн.лева.Най-големите длъжници са ОЦК и „Орфей”, срещу които в ход са съдебни процедури.2 млн.са дължимите суми за такса „смет”.

Градоначалникът посочи,че от 265 общини в страната 35 са с просрочени задължения,които надхвърлят дял от 15-20% от общия бюджет.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини