Отрязаха социалните работници за 10% по-високи заплати

На второ четене за Законопроекта за бюджета за 2017 г. парламентът отхвърли предложението на АБВ за увеличение на заплатите на социалните работници с 10%.

Предложението предвиждаше с 10% да се увеличат възнагражденията в Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Главна инспекция по труда и бе аргументирано от парламентарната трибуна от народния представител Мариана Тодорова, цитирана от "Фокус". 

Тазгодишното увеличение е предвидено да бъде 5%, ние искаме да бъде 10%. Тези 850 социални работници са обречени на мизерия и трудно могат да изпълняват задълженията си”, заяви тя. 

По думите ѝ ако труда на тези служители продължава да бъде подценяван, няма да останат работници в системата. 

„Второто предложение е да бъдат допълнително отпуснати 100 млн. лева към общините за преосмисляне и повишаване на социалните стандарти, от там и на социалните услуги”, коментира още Тодорова. 

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обяви, че ще подкрепи предложението на АБВ, но то събра едва 44 гласа „За” и не залегна в бюджета за 2017 година. 

Междувременно Депутатите отложиха гласуването на второ четене на предвидения бюджет за Министерството на образованието и науката в законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. 

Причината е, че осем народни представители от бюджетната комисия са поискали днес да бъде свикано извънредно заседание на комисията, на което да се изготви допълнителен доклад относно предложенията по бюджета на просветното министерство и трансферите за държавните висши училища и БАН. 

Вчера при гласуването на рамката на бюджета депутатите отхвърлиха предложението за отпускане на 10 млн. лева повече за БАН и на допълнителни 500 хиляди лева за Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Предложението за увеличаване на средствата за двете институции беше подкрепено от бюджетната комисия, но не беше отразено коректно в окончателната редакция на доклада за второ четене.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини