ГЕРБ успя да прокара бюджета на ДОО

След бурни дебати и техническо прекъсване депутатите гласуваха рамката на бюджет на ДОО за 2017 г. на второ четене, както бе внесена от Министерски съвет.

Вчера комисията по бюджет и финанси създаде прецедент, след като гласува само разходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване, но не и източника на парите. 

Това се случи, след като ръководството на парламента проведе съвещание за това кое от доклада на Комисията по бюджет и финанси по отношение на Закона за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2017 г. да се подложи на гласуване. 

„За“ текста, внесен от Министерски съвет, гласуваха 112 народни представители, „против“ - 59, въздържали се“ - 10, с което рамката на бюджета за ДОО бе приета. 

Депутатите приеха приходите и разходите от трансферите по бюджета на ДОО да са 10,3 млрд. лв. Осигурителните приходи са 5,6 млрд. лв. Разходите за пенсии са в размер на 8,9 млрд. лв., а за социални помощи и обезщетения в размер на 1,3 млрд. лв., за отбрана и сигурност 6,08 млн. лв. 

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 юли до 31 декември догодина става 165, 25 лв., реши парламентът.

От 1 януари до 30 юни най-ниската пенсия остава както и досега от 161,38 лв. 

Депутатите гласуваха от началото на следващата година процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула да е 1,126 вместо досегашния 1,1 на сто. Не се прие текстът на АБВ той да е 1,2 процента. 

Догодина се запазва и максималният осигурителен доход от 2600 лв. Минималните месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2015 г. са: до 5400 лв. - 460 лв.; от 5400,01 лв. до 6500 лв. - 500 лв.; от 6500,01 лв. до 7500 лв. - 550 лв.; над 7500 лв. - 600 лв.; 

Минималната осигурителна вноска за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители остава 300 лв. 

Предложенията на ПФ минималната пенсия да стане 300 лв. или 200 лв с осъвременяване на старите пенсии не бяха приети.

Парламентът отхвърли предложението на Патриотичния фронт по бюджета за държавното обществено осигуряване разходите и приходите по бюджета на ДОО да бъдат 11,0 млрд. лв. „За“ предложението гласуваха 26 народни представители, „против“ – 55, „въздържали се“ – 94, с което то бе отхвърлено. 

Пръв в защита на по-високите минимални пенсии се изправи депутатът от ПФ Димитър Байрактаров. Според него увеличението в бюджета на НОИ ще бъде 800 млн. лв., а не 1.6 млрд. лв., както прогнозират от ГЕРБ и правителството. Парите можели да дойдат от съкращаване на разходите за нови кораби, спиране на проекта по санирането и намаляване на броя на инвалидните пенсии.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов го репликира, че подобни съкращения са еднократни и догодина отново ще трябва да търсим пари за увеличените пенсии.

Според депутата от ГЕРБ Методи Андреев пари за по-високи пенсии можело да дойдат, ако пенсиите на висшите комунистически величия и на тези от бившата ДС се сведат до минималните, и даде за пример Полша.

Байрактаров обвини БСП в лъжа, затова че не подкрепили техните социални предложения, както били обещали.

ПГ на „БСП лява България“ ще подкрепят предложението за минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст 200 лв., обяви от трибуната на НС народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Георги Гьоков. 

Гьоков заяви, че БСП ще подкрепи и предложението за преизчисляване на всички пенсии, отпуснати към 31 декември 2012 г. спрямо средния осигурителен доход за 2013 г. Гьоков посочи, че му се иска парламентарната група на БСП да подкрепи и предложението за 300 лв. минимален размер на пенсията, но е пропуснато изречението за преизчисляване на всички останали пенсии със средния осигурителен доход. 

От ДПС пък обявиха, че те ще поискат минимална пенсия от 600 лв., визирайки популизма на РБ. 

„ДПС никога не била популистичната партийна организация, а онези, които от снощи вървят по телевизията и обвиняват ДПС със същите онези думи да бъде изчегъртана ДПС, а по време на почивките да ядат и да пият и да се напиват в стаята на ДПС - тях няма да ги забравим“, заяви Рамадан Аталай. 

В реплика Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че на българите им е ясно, че доходите от обръчите от фирми, гравитиращи около Сараите на ДПС са нараснали до величини и числа, които трудно могат да бъдат възприети. "Гарантирантирани са и пенсиите на хората, гравитиращи около енергийната мафия и ВЕИ сектора. Те там са гарантирани и са много повече от 600 лв. Така че много скромен сте, но мога да ви гарантирам, че ако бъде изчегъртано ДПС, ще има много пари“, заяви Димитър Байрактаров. 

Той призова Рамадан Аталай да не се опитва да се гаври с бедните български пенсионери и със стотиците хиляди бедни български мюсюлмани. 

Парламентът отхвърли предложението на АБВ за увеличаване на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини