Отбелязваме скромно освобождението на Кърджали от руските воини

Изображение 1 от 3

    Днес отбелязваме скромно освобождението преди 139 г. на Кърджали от руските казаци на ген.Чернозубов.Сред историците съществува спор за това дали датата е 21 или 22 януари.Факт е ,че на този ден ген.Чернозубов влиза в Кърджали със своите воини.Днес представители на Казашкия съюз на България и Сдружението на руските съотечественици поднесоха цветя на паметника на Руския войн пред храма „Св.Георги“.

    От името на Казашкия съюз атаман Мирослав Попов поздрави кърджалийци с празника.Той посочи,че тази дата трябва да се тачи от всички без разлика от етнос и вяра.Тя бележи началото на края на господството на Османската империя в Кърджалийско.Хубаво е да има по-голяма гласност, сподели още Попов.

    Председателят на Сдружението на руските съотечественици Олга Стоянова посочи,че преди години тази дата е била отбелязвана по-тържествено.Това е съдбоносен ден за Кърджали.Добре ще бъде областна администрация и община да поемат инициативата за отбелязването му,смята Стоянова.Според нея сега този паметен ден е забравен от управляващите.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини