Честит празник! Честваме 139 години свободна България

България днес ще отбележи 139 години от Освобождението си.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник.

След близо 500 години под турско робство, 70-те години на 19 в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решителното освободително движение. В Букурещ е формиран български революционен централен комитет, начело с Васил Левски, който започва подготовка за въстанията срещу османската власт в България.

На 24 април 1877 г. в Кишинев е издаден манифест на император Александър II, с който Русия обявява война на Османската империя. Руската армия се командва лично от императора. Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепели се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България.

През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България.

Националният ни празник ще бъде отбелязан с много церемонии.

Служебният министър на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата, съобщиха от Министерството на отбраната.

Церемонията ще започне в 11.00 ч.

В 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

Тържествената проверка заря в чест на 139-та годишнина от Освобождението на България ще се състои от 18.30 ч. пред Народното събрание.

В церемонията ще участват военнослужещи от военните формирования 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 22 320 - Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме - знамето на 3-та дружина на Българското опълчение, щандарт на 1-ви конен полк, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, знаме на 31-ви пехотен Силистренски полк.

Командващ на тържествената проверка ще бъде командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник - 3 март в цялата страна.

Служебният премиер Огнян Герджиков ще се включи в тържествата за националния празник, съобщи пресслужбата на кабинета. От 11.30 ч. премиерът ще се включи в тържествения митинг на площада под връх Шипка, където ще произнесе слово, след което от 13.00 ч. ще бъде и на поклонението на Шипка.

По-късно същия ден министър-председателят ще присъства на тържествената заря-проверка от 18.30 ч. на пл. "Народно събрание" в София. Премиерът Огнян Герджиков ще бъде и на традиционния прием за 3 март, даван от държавния глава.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини