Австралийски национални паркове примамват диви котки с ... пържено пиле от KFC

Не е тайна, че Австралия има сериозен проблем с дивите котки – скорошен доклад сочи, че видът е разпространен в 99.8% от територията на страната. Далеч не толкова ясно е как властите се опитват да разрешат проблема.

Благодарение на Закона за свобода на информацията, бе разкрито, че служителите в националните паркове в австралийския щат Виктория използват пържено пиле за да примамят животните.

Разкритието бе направено, когато отделът за свобода на информацията получил достъп до извлечение от кредитната карта на Паркове Виктория – правителствена агенция с близо 1 200 служители, грижещи се за националните паркове и морските резервати.

От документа ставало ясно, че от общите разходи за 2015/2016, на стойност 2.2 милиона австралийски долара, 260 долара са похарчени в закусвални на KFC при общо 7 посещения, в период от 4 месеца.

И макар че Паркове Виктория в момента са в центъра на скандал, защото са харчили средства на данъкоплатците за услуги като Netflix и iTunes и покупка на бижута, агенцията твърди, че сметката в KFC е оправдана.

Пържените пилета са доказано най-ефективния метод за примамване на диви котки, твърди неназован високопоставен служител на Паркове Виктория.

Според него покупките в KFC са направени в рамките на програма за примамване и залавяне на диви котки на остров Френч, 60 километра югоизточно от Мелбърн.

Макар и идеята за пазаруване във вериги за бързо хранене за привличане на диви животни да звучи невероятно, учените са категорични тя не е нещо нечувано.

“Липсват данни по въпроса, затова информацията е до голяма степен анекдотична, но методът е ефективен за привличане на диви котки, макара и само в градските райони”, казва биологът и експерт по дивите котки Кристофър Дикман от Университета в Сидни.

Котките в отдалечените райони се отнасят с подозрение към всяка нова храна, но животните в градовете са свикнали да живеят в близост до вериги за бързо хранене и познават аромата им. Оказва се, че пърженото пиле е популярно лакомство със силен аромат, изключително привлекателно за месоядните животни.

Дивите котки не са претенциозни що се отнася до храната. Изследване публикувано през 2015 година откри, че австралийските диви котки се хранят с около 400 вида птици, бозайници, влечуги и жаби.

Въпреки че цялата тази плячка звучи като добра вечеря що се отнася до дивите котки, тя не може да си съперничи с примамливия аромат на 11-те билки и подправки, използвани от KFC.

Пърженото пиле е включено в националните насоки за улавяне на диви котки и се използва заради аромата и продължителната си свежест, категорични са специалистите.

Австралийски документ от 2011 година, споменава веригата за бързо хранене във връзка с примамването на диви котки, заради силния аромат на пърженото пиле. Той дори съветва хората да посетят KFC, за да се сдобият с предначначени за изхвърляне остатъци от пилешкото, с цел примамване на животните.

Излиза, че разходите на Паркове Виктория в KFC са оправдани, макар употребата на пържено пиле от тази конкретна верига да е истински прецедент.

Сега след като въпросът с пържените пилета е изяснен, остава да се реши какво да бъде направено с бума в популацията на диви котки, наброяваща 6 милиона. Дивите котки са проблем, защото застрашават близо 100 местни вида.

Предишни изследвания доказаха, че първоначално предприетата мярка – избиването- невинаги е ефективна, защото в крайна сметка води до увеличаване на популацията.

Да се надяваме, че учените ще измислят нещо, дори и решението им да включва продуктите на KFC.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини