Безплатно преглеждат за рак на гърдата на 14 януари в РЗИ в Кърджали

Регионална здравна инспекция – Кърджали организира Ден на отворените врати за  безплатно изследване за рак на млечната жлеза. 

Прегледите ще бъдат извършени от специалист онколог-мамолог д-р Любомир Василев. 

Д-р Любомир Василев завършва медицина във ВМИ Пловдив през 1984 г., през 1987 придобива специалност Онкохирургия, а от 2006 г. е завеждащ хирургично отделение към СБАЛО-Хасково.

Ракът на млечната жлеза е най-широко разпространеното онкологично заболяване сред жените и е на второ място като причина за смъртността при тях. От изключително важно значение е провеждането на ежегодни профилактични прегледи от жените над 30-годишна възраст. Рисковите фактори, които могат да доведат до заболяването, са:

§  Възраст – повечето заболели са жени на възраст над 40 години, а най-често срещан е при 50-60 годишните

§  Фамилна обремененост – близки роднини с рак на гърдата или яйчника (сестра, майка, дъщеря)

§  Ранна първа менструация (преди 10 години)

§  Късна менопауза (след 55 години)

§  Затлъстяване

§  Алкохол – употребата на алкохол е свързана с покачване на риска от рак на гърдата

Специалисти напомнят, че при ранното диагностициране на злокачествените новообразувания те са напълно лечими и прогнозата е като при незаболели жени.

Важно е да се знае, че най-добрият период за изследване е седмица след приключване на месечния цикъл, когато гърдите са спокойни.

Прегледите ще бъдат извършени в Дома на здравето в РЗИ Кърджали на 14. януари 2017(събота) от 11.00ч. само след предварително записване!

Тел.за записване: 0889 390077

Източник: kardjali.bgvesti.net

Коментари в сайта

Последни новини