Съдът върна делото за починали родилка и бебе

Апелативният съд във Велико Търново отмени присъдите на двамата лекари, подсъдими за смъртта на родилката Десислава Манолова от Габрово и бебето й.

Делото е върнато на прокуратурата заради допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, съобщиха от пресцентъра на съда.

През юни м.г. окръжните магистрати в Габрово осъдиха на 5 г. затвор бившия шеф на АГ отделението в МБАЛ-Габрово д-р Димитър Ангелов и гинеколожката д-р Севдалина Колевакоято е водила раждането. Тя обаче получи условна присъда от 3 г. "лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок. Двамата лекари бяха лишени от право да упражняват лекарска професия. За д-р Димитър Ангелов наказанието е за срок от 5 години, а за д-р Колева - 3 години.

Подсъдимите обаче обжалваха присъдите си, като пред апелативните магистрати д-р Колева поиска да даде обяснения.

"Бях свидетел как Десислава Манолова поиска да й бъде направено секцио по време на визитация на 23 септември 2013 г., но завеждащият й отговори, че това ще се реши допълнително. Не ми е нареждано да извърша оперативно родоразрешение. Ако беше направено секцио още предишния ден, а не д-р Ангелов като завеждащ и дежурен лекар да я оставя без никакви указания, голяма е била вероятността тя да бъде жива и бебето да е с минимални увреждания", категорична бе д-р Севдалина Колева.

Прокуратурата пък обяви, че двамата лекари са нарушили множество нормативни разпоредби, което е довело до трагичния резултат.

"Съставът на съда обаче не установява наличие на конкретни обвинения в действие или бездействие от страна на подсъдимите в него, нито обосноваване на причинната връзка между всяко конкретно нарушение и настъпилия престъпен резултат", се казва в мотивите на Великотърновския апелативен съд.

Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване и протест

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини