Българският мутробарок в световната архитектура и градоустройство

Monocle 24: Section D е седмично предаване, което дискутира съвременния дизайн и архитектура. Водещият Джош Фенет разказва за интересни проучвания и предизвикателства пред проектантитте и дизайнерите по света - от Маями до Индия, а в 21-то издание той обръща поглед към България. Описани са характерните белези на българския мутробарок - "Mafia Baroque" . За типичен пример водещият сочи Слънчев бряг с неговите големи многоетажни хотели. Тази бомбастична архитектура не променя към добро начина на обитаване - хората продължават да живеят в апартаменти, както при социализма.

В предаването е цитирано друго изследване - “Mafia Baroque”: Post-Socialist Architecture and Urban Planning in Bulgaria на Макс Холеран. В него е проследено включително влиянието на архитектурния стил, известен като "мутробарок" върху професиите в архитектурата и градоустройството в България. 

"Дебатът в рамките на тези професии е силно свързан с общото западане на бившите интелектуални елити и специфичния упадък на архитектите и проектантите, които бяха отстранени като арбитри на "добрия вкус" и безсилни като регулатори на растежа на градовете", пише в резюмето на документа

Интересно е, че работата на Макс Холеран се разпростира и върху реакцията на този стил. Според автора има повишена обществена загриженост за корупцията и организираната престъпност и неудовлетворение от пост-социалистическата урбанизация. 

Ако сте раздразнени и смятате подобни сгради за грозни и неприятни, или не одобрявате самото безразборно строителство - не сте сами.

Но да се върнем на работата на нюйоркският социолог. Той разглежда също промените в строителството и регулирането в България през 1990-те години и твърди, че проектантите и архитектите са се сблъскали не само с професионалната им маргинализация, но и с по-дълбокия срам от протичащата културна промяна. Авторът разглежда българската архитектурна и градоустройствена реалност и в контекста на широките постсоциалистически тревоги с недостатъчното регулиране на урбанизация и страха от неизпълнението на западните европейски цели за икономически и политически промени.

Макс Холеран публикува работата си през 2014, но няма промяна в тенденциите описани в нея. За всеки, посетил за първи път Слънчев бряг, ще е полезно едно предаване като това на Monocle 24: Section D, за да рабере къде е попаднал. И винаги може да се появят още изследователи и анализатори на този български феномен. Защото мутробарокът си тук, ние живеем сред мутробарок, децата ни ще живеят сред мутробарок, а архитектите и проектантите ще потъват във все по-голям срам и маргинализация, докато някой не спре възхода му. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини