Зелените зеленчуци предпазват от деменция

Консумацията на повече зелени зеленчуци за пореден път се оказва особено полезна. Освен че помагат за грижата за теглото ни, лекуват някои инфекции, експерти смятат, че те предпазват хората и от деменция, съобщава Daily Express.

Изданието се позовава на резултати от американско проучване, което е обхванало 122 здрави пенсионери на възраст между 65 и 75 години.

Авторите му от университета на Илинойс са установили, че изследваните лица, при които са били отчетени по-високи нива на лутеин, имат повече сиво вещество.

В частност при възрастните хора, които са консумирали най-големи количества зелени зеленчуци, е отчетена по-добра „кристализирана интелигентност“ – способността да се използват придобитите с времето знания и умения.

Лутеинът е един от растителните пигменти, които хората си набавят чрез храната, основно от зелени листни и кръстоцветни зеленчуци като спанак, броколи, брюкселско зеле, зеле, както и от яйчен жълтък.

Веществото със свойства на антиоксидант се натрупва в мозъка и според изследователите вероятно играе „неврозащитна роля“.

Това изследване само затвърждава това, което казва предишно проучване. Според него по-високата концентрация на лутеин е свързана с понижен риск от развитието на деменция. 

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини