Наздравица за половин милион именници в България днес

Днес е Ивановден. Православната църква чества деня на св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Йоан познава и посочва Исус като пратеник на Бога.
На днешния ден празнуват хората с най-разпространеното име в България. Статистиката сочи, че у нас Ивановците са към 220 000, а Иванките - около 88 000. С дамите, които се казват Ваня (приблизително 19 000) и кавалерите, наречени Ваньо (към 12 000), бройката набъбва на 339 000. Като добавим и немалкото Йоани, Йоановци, Йонки, Йонковци, Ивелина, Ивана, Жани, Жановци и Калояновци, ще излезе, че на 7 януари вдигаме наздравица за близо половин милион българи.
Според справката на служба ГРАО най-много Ивановци са се родили през 1950 година - 4016. Най-голяма е "концентрацията" на Ивановците в София - те са около 26 000.
По стар български обичай още в тъмни зори - преди да е изгряло слънцето, млади жени донасяли вода от река или кладенец. В голям съд, наречен чебър, къпели децата за здраве. Булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден също бивали къпани в чебъра. След това момците тръгвали по къщите и къпели всички момчета и мъже, които носят името Иван.
Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството. Затова на Ивановден се ходи на гости на кумовете, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо. На този ден всеки обръща поглед напред към бъдещето, а очакванията са за добро здраве, плодородие и щастлив живот.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини