СГАЗиха ни. Преглед на националния печат

„Стандарт": Сгазиха ни. Газова война натика България във фризера. Страната ни се оказа между шамарите, които си разменят Москва и Киев. Без никакво предупреждение вчера в 3,25 ч сутринта синьото гориво към нас спря. Това хвърли в паника цялата държава. Топлофикациите масово започнаха да намаляват топлото. Училища, болници и детски градини останаха на студено. Хората се втурнаха да купуват електрически печки. Масовото греене на ток обаче доведе до аварии. Половин София угасна още в ранния следобед. Режимът на тока няма да ни се размине, ако парното спре навсякъде, предупредиха от Енергото.
„Новинар": Станишев скастрил Путин, Паси зове НАТО. Премиерът Сергей Станишев е поискал от министър-председателя на Русия Владимир Путин обяснение защо са спрени доставките ни на газ. В телефонен разговор той е настоял и за отговор защо версиите на Путин и украинския вицепремиер Григорий Немиря за спрените доставки се разминават значително. Българският министър-председател е разговарял по телефона и с вицепремиера на Украйна и с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер. В тях той е поставил остро въпроса със спирането на доставките на газ за страната.
„Дума": Отваряне на 3 и 4 блок. България има право да иска възобновяване на дейността на трети и четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй" в кризисни ситуации като сегашната. Поради спирането на доставките на природен газ за страната ни от вчера рано сутринта президентът Георги Първанов заяви, че трябва да се започне незабавно подготовката за рестартирането на трети реактор на АЕЦ "Козлодуй" в духа на чл. 36 от Договора за присъединяване към ЕС. В кризисна ситуация като тази ние имаме правото да възобновим работата на двата реактора, коментира президентът.
Според експерти, отговарящи за сигурността на съоръженията в "Козлодуй", спрените 3 и 4 реактор могат да бъдат пуснати в експлоатация в срок до един месец, ако се вземе решение за възобновяване на тяхната работа.
„24 часа": Бизнесът ни загуби за ден 1/2 млрд. лв. На около половин милиард лева на ден се оценяват засега финансовите щети за бизнеса от газовата криза. Изчисленията са на базата на данни от 6-те хиляди членове на КРИБ, каза вчера изпълнителният директор на организацията Евгений Иванов. Според информацията от фирмите в момента тече затваряне на производства и съкращаване на работници.
Пред истинска катастрофа в момента бил например производителят на хранителни изделия "Нестле". От "Миролио" пък вчера изпратили 240 служители в отпуск. На ден различни предприятия освобождавали около 500 работници.
„Труд": Веселина от Бургас е Бебе 2009. Малката Веселина, която се роди в първата минута на новата година в бургаската болница, е бебето на 2009 г.
В същото време 15-дневният Атакан още чака родителите си в Хасково. Те го изоставили след раждането в местния дом за медико-социални грижи. Все още майката официално не се е отказала от детето си, може е да е в постродилна депресия, каза директорът на детското заведение д-р Кирил Газгунов.
Веселина от Бургас беше изтеглена чрез жребий за бебе на годината, защото към приза претенции имаха още две момиченца - Ангелина и Камелия. Те също са дошли на бял свят в 00,01 ч на 1 януари, но в Нова Загора и в Асеновград. Родители на Веселина са 25-годишната счетоводителка Нели Жекова в Несебърската община, а бащата Георги Жеков се труди се в частна фирма. Бургаският екип на "Труд" снима майката и щерката само един час след раждането. Досега нито една медия не е реагирала толкова бързо в конкурсите "Бебе на годината", съобщиха организаторите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини