Русия ни предупредила за газа още на 18 декември

На 18 декември миналата година правителството е получило писмо от руското посолство в София, в което се твърди, че може да имаме проблеми с доставките на газ.
В писмото си руската страна е предупредила, че си иска парите от доставките на газ от Украйна и че ако това не стане, ще има проблеми с доставки на газ за България. Това съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БГНЕС.
Същевременно министърът заяви, че спирането на доставките на природен газ е изненадало българското правителство. Според него в случая не става въпрос са енергийна криза, а за криза в отношенията между две държави – Русия и Украйна.
След 4-5 дни, ако не потече газ, ще продължи режимът. В момента ние не черпим газ от Русия, а от Чирен. Там се съхраняват 870 млн. кубически метра гориво. Платили сме си авансово доставката на газ. Неустойки ще бъдат предявени към трите дружества които доставят газ, преди всичко към „Овергаз", заяви още министърът на икономиката. Той каза, че не очаква да има режим на тока в страната. Има опасност за отделни региони, в които мрежата ще бъде претоварена, да има автоматични изключвания. Прагматичната препоръка е да не се разхищава електроенергия. Димитров посъветва битовите абонати да изключат ненужните уреди, както и да не отопляват безцелно всички помещения в апартаментите.
От 2 януари ежедневно вървят разговорите с Европейската комисия. Самата ЕК участваше в дебата какво се случва с транзита на газ в Украйна, каза Петър Димитров. Той бе категоричен, че не е работа на България да бъде арбитър в отношенията между двете спорещи страни.
Министър-председателят Сергей Станишев е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, свързан със спрените доставки на природен газ за България. Премиерът е информирал председателя на ЕК за тежката ситуация в страната вследствие на безпрецедентното100 %-но прекъсване на подаването на газ за България. Той посочил, че за разлика от Гърция и Румъния, ние не разполагаме с други алтернативни източници за доставка на природен газ, освен хранилището в Чирен, което поставя страната ни в изключително тежка ситуация.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини