Каналджиите оскъпиха двойно пътя към Европа на бежанците

Мечтата на голяма част от бежанците да достигнат страните от Западна Европа вече им струва далеч по-скъпо. Поне на тези, които са избрали да пътуват през западната ни граница.

Мизата за нелегален трафик на мигранти през браздата ни със Сърбия е скочила двойно през последните месеци. Ако преди каналджиите прибирали от бежанците по около 200-300 евро, то сега сумата надхвърля 600 евро.

"Причината за това е в затегнатия контрол по границата, който осъществяваме и с помощта на Фронтекс", заяви пред "Монитор" зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Той смята, че каналджийството ставало все по-рискована дейност, а това нямало как да не доведе до скок на цената на "услугата".

Трафикантите трябвало да се справят и с друг проблем. Заради намалелия бежански поток бизнесът им все повече секвал. Това ги принудило да прибягнат към нов подход, като сами тръгнали да обикалят бежанските лагери у нас, за да привличат мигранти за нелегален път към Западна Европа.

Около центровете били пращани основно афганистанци да зарибяват свои сънародници, като тази дейност процъфтявала в лагерите от отворен тип, тъй като там охраната е поверена не на МВР, а на частни фирми.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини