Майстор-дърворезбар дари уникална картина на Клуба на пенсионера в Ардино

71-годишният майстор-дърворезбар Адил Мустафа от Ардино дари на местния Клуб на пенсионера уникална картина от борови клонки на символа на общината – Дяволския мост. Дарението бе връчено на зам.-председателя на Клуба Мюмюн Коджаман и Фанка Карабова, член на Управителния съвет.

„Всеки делничен ден идвам в клуба, за да се видя с познати пенсионери и да изпия кафе в приятна атмосфера. Тук е нашият втори ден. Мисля, че картината на Дяволския мост ще допринесе още повече за уютната обстановка. Поздравявам ръководството на Клуба в лицето на новия му председател Гюнер Мюмюн за обновяването на интериора”, сподели бай Адил. Увлечението му към дърворезбата се родило преди 33 години в родното му село Контил, Джебелско, когато за първи път направил дървена рамка за гоблен. Сега самоукият дърводелец изработва в ателието си картини на исторически забележителности и паметници на културата. За целта използва снимки на обекта и богатото въображение, което има.

Той не дава и дума да се издума за продажба им. „Това е нещо безценно. Не ги продавам. Подарявам ги само на приятели и ценители. За свои най-успешни произведения смятам картините на Дяволския мост, Тракийското светилище Орловите скали, Айфелофата кула”, твърди майсторът.

Досега бай Адил е създал над 10 дървени картини на Дяволския мост. Подарил ги е на синовете си Рейхан и Зеки, които повече от 20 години живеят в шведския град Гьотеборг. „Винаги съм се възхищавал от този мост. От архитектурна гледна точка той е нещо уникално и много красиво”, казва възрастният ардинeц.

Клубът на пенсионера в Ардино получи дарение за обзавеждане и от собственика на местната фирма „Чичек” Рейхан Местанов.

Ръководството на Клуба изразява искрените си благодарности към жеста на дарителите.

71-годишният майстор-дърворезбар Адил Мустафа от Ардино (вдясно) дари на местния Клуб на пенсионера уникална картина от борови клонки на Дяволския мост.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини