България става домакин на среща ЕС - САЩ през 2018 г.

Българското председателство на ЕС през първата половина на 2018 г. може да бъде много ефективно, защото можем да бъдем домакин на среща ЕС - САЩ, както и форум в същия формат. Това съобщи вицепремиерът в оставка Меглена Кунева в Боровец, където се проведе семинар за целите и нуждите при бъдещето председателство на страната ни на Съвета на ЕС, пише „Стандарт“.

"Основните разходи за българското председателство на Съвета на Европейския съюз се дължат на ремонтите на сградите, където ще се провеждат работните заседания. Няма голямо финансиране, отделено за култура, а похарченото досега е "само и единствено" за обучение на администрацията", съобщи Кунева.

България ще поеме председателството на Съвета на ЕС в началото на 2018 г., като ще си партнира с предшественичката си Естония и с Австрия, която ще ръководи Съвета през втората половина на 2018 г.

Общите средства, заложени в бюджетната прогноза за 2016 - 2018 г., са около 150 млн. лева. "Ако за българското председателство не се смятат разходите за ремонта на НДК, ремонта на Народното събрание и ремонта на "Бояна", ние ще имаме най-евтиното председателство. С тази малка разлика, че няма да има къде да го проведем, защото нямаме зали. Аз бих отстоявала много това да излезе в отделен бюджет", обясни вицепремиерът в оставка.

"Ние нямаме засега и аз, честно казано, много съжалявам за това, ние нямаме големи пера за култура. Това тепърва предстои и всичко, което сме дали дотук, всичко е само и единствено за обучение на администрацията, нищо друго", допълни тя.

"Дотук сме вероятно най-високо в класацията на най-малко дадени пари", каза още Кунева и даде примери. За председателството на Съвета на ЕС Полша е изхарчила 107,5 милиона евро, Литва - 62,1 милиона, Италия - 58 милиона, Гърция - 50 милиона. "Единствено Дания е изхарчила 35 милиона евро, но бизнесът в страната е поел значителна част от разходите", обясни вицепремиерът в оставка.

"Естония и Австрия също са изправени пред смяна на правителството преди председателството на Съвета на ЕС, отбеляза министър Кунева. По думите й най-важното в такъв случай е да се пази администрацията.

"Правителствата се сменят, но остава една добре подготвена професионално администрация", посочи тя. И допълни, че нито един човек, който се занимава с председателството, няма никакво допълнително материално стимулиране.

"Без съмнение Brexit или преговори за него ще има по време на българския мандат", даде още за пример министър Кунева. България ще трябва да създаде работна група за преговорите, след като вече са създадени такива от Европейския парламент и Европейската комисия.

"Председателството има програма, която вече е направена, и целта е да се осъществи това, което вече Европейският съюз е решил заедно", обясни министър Кунева и допълни: "Това е силата на България - да реши дали най-важното за Европа в момента е да постигне успех по индустриализцията като политика или е по-важно да постигне успех в климатичните промени като политика, защото може би трябва да се избира".
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини