Кунева няма да се кандидатира за депутат, дава път на младите

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева обяви, че няма да се кандидатира за депутат и името й няма да участва в листите на партията й, която е част от Реформаторския блок.

Тя добави, че решението й е, за да даде път на младите в партията.

„Реших да не участвам като кандидат за народен представител на предстоящите парламентарни избори и информирах за това свое лично решение Изпълнителния съвет на ДБГ днес. Оставам в политиката и в органите на РБ активно, давам шанс на млади и компетентни хора за листите. Няма да спра да съм активна по двете най-важни за мен теми: Европейският съюз и образованието. Ще направя всичко за един силен РБ и ще мобилизирам подкрепа за Блока чрез обиколки в цялата страна“, обясни Кунева.

"Аз държа на силен РБ, продължавам активно да работя в Политическия съвет на РБ. Ако не беше Блока, теми като образование, Изборен кодекс, машинно гласуване, антикорупция нямаше да са във фокуса на общественото внимание, както са в момента", подчерта Кунева.

Изявлението на бившия министър на образованието идва дни, след като сегашният министър на образовнаието Николай Денков обяви, че парите по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОП НОИР) са временно замразени след одит на Европейската комисия. И ден след като бившият премиер, чийто министър на образованието беше тя, коментира във Велико Търново, че ГЕРБ е "допуснало голяма грешка, като са дали образованието на Кунева, за което Фандъкова, Милена Дамянова и други учители не му говорили с месеци.

Попитана за ГЕРБ и изявленията на Борисов Кунева отговори, че няма да се фокусира в предизборната им тактика и тяхната чувствителност. Ако съм направила така, че за 10 месеца лидерът на ГЕРБ да заговори за образование, значи има положителен ефект. Въпросът е кой е този един техен приоритет – през пари, бюджет, числа, мерки, подкрепа. За нашия приоритет е ясно – учителят, каза Кунева. Всеки политически лидер да каже колко му е скъпо образованието, призова също лидерът на ДБГ.

А за оперативната програма Кунева каза: "Няма спиране на пари, а предварителен одит с препоръки за подобряване на функционирането на програмата и ако те се отстранят навреме, всичко ще е наред. Това, което ЕК сега констатира, аз го открих преди месеци и подадохме сигнали до Прокуратурата за измами с пари от програмата по проектите за ромско образование. Аз направих това, което ЕК щеше да направи спрямо нас, но го направих доста по-рано – не премълчах нередности, както бях съветвана, каза Кунева.

Попитана за позицията на българския еврокомисар тя каза, че няма такива хипотеза свързана с нея, нито предложения и че това е решение на правителството. "В момента България се третира като политическа периферия, защото за 60 години ЕС няма такъв прецедент - една страна сама да се оставя без комисарско място", добави Кунева.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини