В Турция пускали бюлетини за 20 секунди

На поредни избори в Турция регистрират рекорд по скоростно гласуване. В една от секциите в Чорлу са пускали бюлетините средно на всеки 23 секунди. Там своя вот са дали 2137 души и дори изборният ден е приключил в 20:30. В другата секция в града успели да упражнят правото си на глас 1575 души. Това показват сканираните протоколи от вота, публикувани на страницата на ЦИК.

По правило секция се разкрива за до 1000 избиратели. С последните промени в Изборния кодекс в Турция бяха отворени максималните 35 секции.

Вотът на българите в южната ни съседка показва, че ДПС взима превес над ДОСТ. Подкрепеният от ДПС Пламен Орешарски води по гласове пред Цецка Цачева, която ДОСТ припозна. Победителят в страната Румен Радев, почти отсъства от предпочитанията на българските изселници.

За експремиера Орешарски са гласували над 14 хил. души, докато Цецка Цачева са подкрепили около 12 хил.

Вотът в Истанбул е категорично в полза на Цачева – там близо 3000 гласа са за нея, докато Орешарски е подкрепен от малко над 1100. В Измир картината е съвсем друга – Цачева е спечелила  над 3500 избиратели, докато Орешарски –  1900. Двамата са с почти изравнени сили в Бурса: 3200 за Цачева и 2800 за Орешарски.

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини