Фондация „Ценности“ отличи ученик и учител на „Славейков“

Изображение 1 от 5

    Грамоти за отлично представяне на Деветия национален исторически конкурс на тема „Границите в история – история без граници“ получиха дванадесетокласничката Елена Странджева и преподавателят по история в СУ „Петко Рачов Славейков“ Димитър Димов.

    Бъдещата абитуриентка участва в традиционния конкурс на фондация „Ценности“ с научна разработка на тема „Кърджали на границата на два свята“. В текста девойката акцентира върху факта, че в малко село като Кърджали по времето на нейните предци се развива един отрасъл, коренно различен от традиционните за страната ни в началото на ХХ век, а именно камиларството. Елена ползва многобройни исторически извори за аналитичната част на разработката си, но немалка част от източниците й са всъщност разкази на възрастните членове на нейното семейство, което произхожда от Ивайловградско. Научен ръководител на Елена е преподавателят й по история Димитър Димов.

    Двамата представиха грамотите си пред директора Милко Багдасаров и му разказаха за самия конкурс и конкретно за отличената разработка. По-интересна тема на разговора се оказа личната съдба на семейство Странджеви, за които Елена говори с любов въпреки характерната си свенливост.

    Абитуриентката не за първи път се поздравява с успехи, свързани с писаното слово. Постиженията й по литература и история датират от 12 години, откакто е ученичка в СУ „Петко Рачов Славейков“.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини