Избирателите в Кърджали се активираха с падането на мрака

Два часа преди финала на изборния ден в секциите в градския център на Кърджали започнаха да прииждат гласоподаватели на тълпи, а от комисиите твърдяха, че следобед са бездействали, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
Към 17 ч. обаче до урните в целия регион бяха отишли 70 630 души, а избирателната активност към същия час бе 27,07%, с над 1 пункт по-ниска към същия час от първия тур. Оказа се, че жалбата от един партиен щаб, според която кметът на община Черноочене Айдън Осман заплашвал с уволнения, ако не се гласува „правилно“, не е внесена в РИК писмено, а е подадена по телефона. Осман опроверга твърдението в сигнала и подчерта, че обикаля секциите в района, но в качеството си на общински кмет и се съобразява с присъствието на силите на реда навсякъде. 
В СОУ „Отец Паисий“ в идеалния център на Кърджали се помещават 7 изборни секции, но между 17 и 18 ч. в нито една от тях нямаше и един избирател, а членовете на комисиите бездействаха. Чакаме още един да пусне бюлетина, за да закръглим броя им на 300, казаха в една от комисиите. Тук сме отличници, 364 души си минаха по реда, похвалиха се в друга, където по списък избирателите с право на глас са над 700 души. Ако неофициално научите радостната новина, бързо да ни я кажете, че да започваме да празнуваме първи, настояха белокоси наблюдатели в коридора. 
Изненадващо, но с падането на непрогледния мрак по градските улици към урните тръгнаха цели семейства, млади хора, възрастни, прикрепяни от близките си, амбицирани да гласуват. За промяна, за по-високи пенсии, за ликвидиране на корупцията, с отвращение, с омерзение, за по-малкото злото – така отговаряха избирателите на въпроса за какво гласуват. 
Членове на изборни комисии изразиха надежда, че хаосът от първия тур при предаването на чувалите с бюлетините няма да се повтори, тъй като този път и те самите по-бързо ще се справят с броенето и попълването на протоколите.

Източник: http://news.bgnes.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини