Кабинетът гледа на извънредно заседание бюджета за 2017 г.

Трите проектобюджета за 2017 г. - централният държавен бюджет, на Националния осигурителен институт и на Националната здравноосигурителна каса - влизат за гледане и одобрение в Министерския съвет на извънредно заседание днес.

По Закона за публичните финанси днешната дата (31 октомври) е крайният срок, в който правителството трябва да е внесло проектобюджетите в Народното събрание за гласуване от депутатите. За да се спази срока се наложи извънредно заседание и на Тристранния съвет в петък, на което работодателите и синдикатите приеха предложенията, но със забележки. Очаква се веднага щом документите получат одобрението на министрите и премиера да бъдат внесени в деловодството на парламента.

Министерството на финансите публикува на сайта си проекта за държавния бюджет пет дни крайния срок. Повечето от промените в сравнение с текущата година бяха предварително оповестени, други са записани в проекта. Предвиждат се повече пари за отбрана, данъчни облекчения за безкасови плащания, постоянен мониторинг на длъжниците към бюджета и други. Потвърдено е в бюджета и предложението за увеличение на помощта за деца с трайни увреждания.

Министерството на вътрешните работи отново е с най-голям планиран ресурс през 2017 г., а парите за съдебната система се увеличават двойно спрямо настоящата година. Увеличения с по-малко или с повече има и за част от останалите ведомства - на спорта, на образованието и науката, на здравеопазването и на културата.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини