Смъртоносен токсин открит в хранителна добавка в България

Токсична хранителна добавка се продава в търговската мрежа в България. За това предупреди Европейската комисия чрез системата си за бързо оповестяване за опасни храни. Съобщението е от 9 септември. Информация за него беше публикувана от Българската агенция по безопасност на храните и в последния бюлетин на "Активни потребители".

Добавката е органичен ечемик (Bio Gerstengras Tabletten), марка Hanoju, страна на произход - Германия.

Засегнати са продуктите с партиден №529918, най-добър до 26/10/17.

В добавката е установено наличието бактерията Escherichia coli - щам, съдържащ гена stx1. Този ген продуцира шига токсин, който е отровен за хората.

Продуктът се рекламира като добавка за вегани за отслабване.

При последното епидемично хранително отравяне с тази бактерия - преди няколко години в Германия - при подобно замърсяване на биологични храни починаха повече от 50 души, отбелязват "Активни потребители".

Листата от ечемик са съставени от неразградими от човека въглехидрати (полизахариди) и консумацията им може да причини здравословни проблеми, коментират от "Активни потребители". Производителите и търговците на добавката твърдят, че ечемикът е отглеждан по биологичен начин, тоест тревата е торена с органичен компост, който се получава от животински отпадъци. Така в него остават огромен брой патогенни бактерии. Тъй като добавката се произвежда без обработка на висока температура, а посредством нискотемпературно сушене, в готовия продукт се съхраняват и опасните микроорганизми - бактерии и вируси, пише още в бюлетина на "Активни потребители".

Добавката се разпространява в България и още 14 държави от ЕС. Нейното търговско наименование не се уточнява.

От системата за бързо оповестяване е видно, че до България са били изпращани запитвания два пъти за наличието на продукта в мрежата - на 16-и и на 21 септември. Проверката у нас е показала наличието на този продукт в мрежата, личи от съобщение с дата 4 октомври.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини