Опасни чешми в Кърджали, от РЗИ предупреждават: Не пийте,чака ви диария!

  Водата на три местни водоизточника в Кърджали не само е негодна за пиене, тя застрашава здравето на кърджалийци.Тя е заразена с бактерията ешерихия коли и може да предизвика диария и повръщане. За това предупреждават от Регионалната здравна инспекция. Чешмите,които здравните инспектори определят като опасни са Айше молла, по Пътя за Ардино и до Въжения мост. Здравните власти са извършили инспекцията в началото на тази година.

Ешерихия коли (E. Coli) е грам отрицателен микроорганизъм,обитаващ долните отдели на храносмилателната система при човека и други бозайници. Заразяването става по фекално-орален механизъм, но е възможно и в битови условия - при недостатъчно добра лична и интимна хигиена, както и при някои сексуални практики. Заразяването може да стане също и в замърсен басейн, както и при близък контакт със заразен, от нечиста повърхност на предмети, които се използват в бита и други. 

Симптомите на инфекция с ешерихия коли са стомашен дискомфорт - колики, диария, гадене, повръщане. Бактерията е изключително устойчива във външна среда- над 100 дни. Стомашно-чревната форма на заразяването с ешерихия коли може да доведе до дехидратация, токсикоза, сепсис. Сепсисът е признак за „ отравяне“ на кръвта с бактерията и води до висока температура (пирексия) , промени в дихателната и сърдечно- съдовата система. Пациентът е с опасност за живота, поради тежката дисеминация (разпространение) на патогенния причинител в кръвта и ако не бъде своевременно настанен в болница и лекуван с широкоспектърни антибиотици последиците могат да бъдат фатални.

  От РЗИ са предупредили Общинска администрация за констатациите си.Те са посочили,че на чешмата на Въжения мост не е поставена задължителната табела „Водата не е годна за пиене”.

В резултат на проблеми с питейната вода през изминалите две седмици са констатирани 10 случаи на ентероколити.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини