Разбраха се. Ще променят Изборния кодекс за секциите в чужбина и проблемното квадратче

Няма да зарадваме опозицията, правителството може да продължи полезната си за България дейност, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов след извънредната среща в парламента между премиера Бойко Борисов, патриотите и реформаторите.

"Промените се разбрахме да бъдат минимални - те са за броя на секциите в чужбина и с проблемното квадратче: "не подкрепям никого", уточни Симеонов ситуацията с предстоящите изменения в Изборния кодекс.

Лидерът на ПФ категорично заяви: "Не виждаме никакви основания за каквито и да било промени във взаимоотношенията в парламента и в правителството. Изминалите 2 години доказаха, че в този състав на правителството и подкрепящата коалиция от ПФ смятаме, че е полезно и перспективно за България в момент, когато навсякъде има нестабилност, да запазим стабилността".

Съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски също заяви, че на срещата е постигнато съгласие за промените в Изборния кодекс. "Ще подкрепим споразумение, че няма да има ограничения за секциите в страните от ЕС. В останалите държави по света Законът си остава в сила - до 35 секции. Това за нас е изключително важно", каза Зеленогорски, визирайки ограничението българите в чужбина да гласуват в 35 изборни секции в една държава.

Припомняме, миналата седмица завърши драматично за управляващите, като Борисов бе категоричен, че ако не получи лоялност прекратява коалицията. Вчера от ПФ обявиха, че ако падне ограничението за 35 секции в Турция, то те спират подкрепата си за кабинета.

Зеленогорски поясни, че има съгласие и за спорното квадратче ("Не подкрепям никого" - б.р.), както звучат внесените по-рано от ГЕРБ предложения за промени в Изборния кодекс - във всички видове избори този вот да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат, а не само на активността, както е в момента.

След двамата думата взе премиерът Бойко Борисов, който благодари на Валери Симеонов за тази среща. Според него темата за Изборния кодекс е могла да бъде затворена още при гласуването в парламента (на утрешното извънредно заседание, б.р.)

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че темата можело да бъде затворена още преди няколко месеца, при обсъжданията на ИК, но се направил компромис.

Сега обаче в обществото се появил въпросът, че едва ли не някой иска служебна победа или да ограничи гласа на българите в Европа и света.

Заради стабилността на правителството Борисов дал подкрепа за прекрояването на Изборния кодекс. Борисов се надява промените бързо да бъдат внесени в рамките на деня и в парламентарната зала всички партии да ги подкрепят.

На множеството въпроси Борисов бе категоричен, че не е имало условия за подкрепа на промените. "Нито аз съм поставял условия, нито те на мен, защото имаме коалиционно споразумение, което спазваме", коментира премиерът.

"Най-толерантни сме българите за нашите сънародници в чужбина", категоричен бе Борисов, но не отговори защо ограничението за 35 секции пада само за страни в ЕС, но не и за Турция.

Борисов напомни, че и на предишните консултации, в които ГЕРБ участвали, заявили ясно, че това, което предложат РБ и ПФ, ще го подкрепят, в името на стабилността.

"Ако не се бяхме разбрали, това означава, че вече нямаме коалиция", обясни след днешната среща премиерът.

В края на брифинга думата взе и реформаторът и здравен министър Петър Москов (неясно в каква роля, тъй като е член на опозиционната ДСБ, б.р.)

Той отсече, че какъвто и да е компромис, в рамките на управляващото мнозинство и в коалицията, е приемлив.

"Защото ако президентът на България не бъде излъчен от някоя от присъстващите формации, президентът ще бъде човек, който казва, че трябва да бъде преразгледано членството на България в НАТО и ЕС", категоричен бе Москов, макар напрежението от последните дни да е свързано с изпълнителната власт, нямащо нищо общо с президентския вот.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини