Спагетената детелина, където се срещат 18 магистрали

    Въпреки, че официално е наречена детелината на Грейвли Хил, тя получава сполучливия прякор „Спагетената детелина“, който остава и преминава в ежедневния език.

    Прякорът е споменат дори в Оксфордския речник, но пътните карти все още използват първоначалното име.

    Създадена, за да свърже магистралите М1, М5 и М6, детелината е най-важната част от проекта на Midland Links да съсредоточи трафика в центъра на Бирмингам.

    Пътят с шест платна за движение и свързващите пътища трябваше да преминат през няколко населени места, затова проектантите са ги позиционирали близо до реката и каналите за повдигнатите секции, за да сведат до минимум разрушаването и вмешателството.

    Ето защо детелината получава този външен вид като "спагети".

    Изграждането на детелината отнема четири години. Строителството започва през 1968 г., а първите автомобили тръгват по платната на 24 май 1972 година.

    През първата година средно по 40 000 превозни средства преминават по нея всеки ден, но този брой сега е много по-голям.

    Повече от 200 000 шофьори я използват всеки ден. Смята се, че над 2 милиарда превозни средства са преминали през нея откакто се използва.

    Целият проект е на стойност 10 милиона паунда. Има 559 колони, като някои от тях са високи 25 метра, а стоманената армировка е 13 000 тона.

    Разделена на пет нива, „Спагетената детелина“ е един от най-големите и разпознаваеми възли в Европа и дори е включена в Книгата на рекордите Гинес, като "най-сложната" от британската пътна мрежа.

    В детелината се срещат 18 пътя. Разположена е на площ 30 акра.

    Всяка година Агенцията за магистрали изразходва 7 милиона паунда, за да поддържа „Спагетената детелина“ в безопасно състояние.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини