В Съвета за сигурност предстои гласуване за пост №1 в ООН

На закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН днес ще се състои шестото предварително гласуване от процедурата за избор на нов генерален секретар на ООН.

В това гласуване, припомня БТА, за първи път ще бъде включена новата българска кандидатка за високия пост - Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси.

Българското правителство официално издигна на 28 септември нейната номинация на мястото на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която остава в надпреварата като самостоятелен кандидат.

В неофициалното класиране след предишното гласуване в Съвета за сигурност Бокова беше на шесто място.

В понеделник Георгиева говори пред представители на страните членки - друг елемент от състезателната и публична процедура за подбор на генерален секретар, която се прилага за първи път историята на ООН.

Днешното гласуване се смята за най-важното досега, защото петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, които на практика имат право на вето, ще използват цветни бюлетини, отбелязва Асошиейтед прес.

Така, въпреки че вотът ще е таен, всеки от десетте кандидати ще разбере дали ще бъде блокиран от една или повече измежду петте "големи" - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Досега в надпреварата води бившият португалски премиер Антониу Гутериш, припомня Франс прес, която отбелязва, че Кристалина Георгиева има сериозни шансове.

Неназовани дипломати от страни членки на Съвета за сигурност, цитирани от ТАСС, смятат, че ще са необходими още най-малко две (вече официални) гласувания, за да може Съветът да вземе окончателно решение. Според правилата претендентът трябва да събере подкрепа от най-малко 9 гласа, включително на на всичките пет постоянни членки.

След това името на кандидата, спечелил такава подкрепа, ще бъде предложено за утвърждаване от Общото събрание на ООН.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини