Цветанов с горчива оценка за българската драма в ООН

Ясен е изходът от надпреварата за генерален секретар на ООН, каза в студиото на БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш ще бъде следващият генерален секретар на ООН. Той беше посочен като ясен фаворит на всички 15 държави членки на Съвета за сигурност на ООН след шестото поредно гласуване за кандидатите за генерален секретар на Организацията.

„Според мен няма как да е един от нашите двама кандидати, защото първо не може да имаме два ръководни поста - и в ЮНЕСКО, и в ООН. Смятам, че другата причина е свързана с геополитиката - няма как явно малка държава да управлява организация като ООН. И двамата ни кандидати се представиха добре. Утвърдихме кандидатурата на Бокова, понеже решението за нея беше взето две години преди конкурса. Но и Кристалина Георгиева, и Бокова имат своето влияние на длъжностите, на които са“, обясни той.

Останахме твърде рано с усещането, че можем да спечелим надпреварата за генерален секретар на ООН. Говореше се, че трябва да е от Източна Европа и да е жена. Може би повече висшата дипломация е изиграла роля, за да се вземе решение, което да консолидира всички, каза Цветанов.

Двама се карат, третият печели, нека пожелаем успех на бъдещия генерален секретар, каза още той.
 
Ние, като нация, никога не можем да бъдем единни, когато имаме една кауза и една възможност. Това противопоставяне във вътрешен план, се изнесе в международен и така негативите се излязоха навън повече като жълтиния. Не успяхме да покажем качествата на двете прекрасни дами, които ни представляваха. Противопоставянето и вътрешното противоборство води до загуби, допълни Цветан Цветанов.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини