Изложбата на Зиятин – могъщо внушение в съчетание с традиции и модерност

След 20-годишна раздяла столичната публика отново се среща с творчеството на скулптора Зиятин Нуриев. Градската художествена галерия представя голяма ретроспективна изложба на забележителния творец.Роденият през 1955 г. в кърджалийското село Мост Зиятин Нуриев е възпитаник на българската Национална художествена академия, но живее и работи в Истанбул, където е университетски преподавател.

Десет български музея са отворили фондовете си, за да съберат тази ретроспектива. И добре, че през 80-те години галериите все още купуваха произведения на изкуството, за да можем днес да пропътуваме с този изключителен скулптор дългия път от студентските му работи до последните му творби в Истанбул.

Връзката му с България остава непрекъсната през годините.

„През 1990 г. направих първата си изложба в Истанбул и ме поканиха да преподавам в една от техните академии. Така заминах, не съм се изселил. Аз съм си все още само български гражданин”, казва творецът.

Вниманието привлича скулптурата му „Прозорец”. В тази работа от базалт ясно се усеща интересът на Зиятин към египетската скулптура. Отделя много внимание и специални инструменти за всяко произведение.

„Формата, ако е тялото на една работа, то фактурата е душата” споделя още творецът.

Ето и „Диоген” на Нуриев, който пита: „Къде си, човече?” Защото, за съжаление, и днес се търсим и трудно се намираме, според художника.

„Като че ли се променяме като знание и като познание. Но като съзнание… не!”, споделя още той.

Рядко виждаме толкова могъщо внушение в съчетание на традиции и модерност както в ретроспективната изложба на Зиятин Нуриев, подредена тези дни в Софийската художествена галерия.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини