Бъчварова иска още офицери от Фронтекс по границата у нас

Възможността да бъдат създадени изнесени центрове за регистрация на кандидати за убежище, които да бъдат ситуирани в близост до или в страните на произход, са обсъдили вътрешните министри на България и Австрия. Според Румяна Бъчварова и Волфганг Соботка това би дало възможност за обективна оценка на място относно наличието на условия за кандидатстване за убежище в Европа.

МВР шефката Румяна Бъчварова и федералният вътрешен министър на Австрия Волфганг Соботка са обсъдили сътрудничеството по противодействие на нелегалната миграция и каналджийството и намирането на общи решения, съобщават от пресцентъра на МВР.

Бъчварова е взела участие и в работна среща между България, Австрия и зам.-директора на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС “Фронтекс“ Бернд Кьорнер.

Вътрешният ни министър и Бернд Кьорнер са обсъдили възможността в България да бъдат изпратени допълнителни 100 души гост-офицери на „Фронтекс”. Тема на разговорите са били и възможностите за ползването на ресурси на агенцията при връщане на хора в страните на произход. Изяснено е, че когато се планират полети от други европейски държави, София също може да бъде включвана като част от маршрута към страната по произход.  

Позицията на страната ни, че диалогът с Турция трябва да продължи, е срещнала подкрепа от страна на австрийския вътрешен министър. Бъчварова пък е изразила мнението си, че тежестта по грижата за мигрантите трябва да бъде разпределена равномерно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини