Три пъти увеличават служителите на Фронтекс по българските граници

    Повече служители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Фронтекс ще бъдат позиционирани по българските граници. Това съобщи на граничния пункт „Капитан Андреево“ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Заедно с изпълнителният директор на Фронтекс -Ханс Лейтенс двамата направиха оглед на пункта за работата на службите, както и по граничната бразда.

    Ханс Лейтенс е на посещение в България от 28 февруари по покана на МВР министъра. Това е неговото първо посещение у нас.

    "България е с много важна за роля в охрана на външната граница на Европейския съюз. Спазването на човешките права е също много важно, защото пазим не само границите, но и европейските ценности", каза Ханс Лейтенс. Той посочи, че от страна на Фронтекс ще бъдат изпратени още служители по българо-турската граница, както е било поискано от страната ни. Общо с три пъти ще бъде увеличена бройката на служителите на Европейската агенция за гранична и брегова охрана у нас и числеността им ще стане между 500 и 600 по българските граници. Част от тях ще са по турската и сръбската граница. Сред тях ще има и специалисти по спазване на правата. Още от 20 март това ще се случи. Водят се разговори и за осигуряване на допълнително техническо оборудване и автомобили.

    Ханс Лейтенс декларира отново твърда подкрепа за влизането на страната ни в Шенгенското пространство и по суша.

    Спад от 70 % на опитите да бъде премината нелегално българо-турската граница спрямо миналата година, отчете министър Стоянов.  Той  съобщи още, че има наказани петима служители на Гранична полиция за силови действия спрямо нелегални, които се опитват незаконно да преминат през българската граница. Те са получили административни наказания, няма уволнени. През 2023 година тези случаи са редки, спрямо предходните години, обобщи министър Калинов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини