Николай Денков:Не искаме избори, но няма да позволим да бъдем параван за отклоняване на приоритетите

Ние не искаме избори, но няма да позволим да бъдем параван за отклоняване на вниманието от основните приоритети на страната. Така премиерът акад. Николай Денков коментира пред журналисти на ГКПП „Капитан Андреево“ темата, свързана с коалиционното споразумение.  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи по-рано, че ако до 8-ми март няма разбирателство, ще бъде гласувана оставката на Денков и предстоят избори.

Министър-председателят  подчерта, че при съставяне на правителството е имало ясно очертани приоритети. Промяна в законите и Конституцията, попълване в съставите на антикорупционната комисия, ВСС и на регулаторите, са част от тях.

По думите му регулаторите трябва да са съществена част от споразумението.

„Това, което е важно, е в края да има положителен резултат. За мен положителен резултат е изпълняване на ангажиментите, които сме поели към българските граждани за европейско развитие, за повишаване на доходите, за подобряване на качеството на живот, така че хората да искат да живеят в България. Това минава през борба с корупцията и назначаване на честни и морални хора в регулаторите, от които зависи как ще се развива бизнеса и как ще живеем тук”, посочи премиерът. Той подчерта, че като второстепенен въпрос остава кой точно ще е министър-председателят.

Част от приоритетните теми са решени донякъде в документа, предоставен от ПП, коментира още Денков, но посочи, че докато не види писмения текст от страна на ГЕРБ по споразумението,  е все още трудно да коментира развоя. „Ако този текст съдържа гаранции това да се случи, ще продължим нататък, но ако се окаже, че борбата с корупцията е оставена встрани, няма как да продължим напред“, каза Николай Денков.

По въпроса с предстоящата ротация при позицията на министър-председател, Николай Денков посочи, че според ангажимента, датата, на която това трябва да се случи тя, е 6 март. „Ще изпратя своята оставка в Народното събрание, но докато няма решение на парламента по отношение на подадената оставка, правителството продължава да управлява и да работи, както досега“, добави той.

Николай Денков посочи, че това, което ще направят с Мария Габриел, която след ротацията трябва да заеме премиерския пост, е да довършат прегледа на министри и да го представят на лидерите на партиите.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини