Мюсюлмани в стрес, Байряма тази година е на 11 септември

Мюсюлманите се страхуват от яростна реакция срещу тях заради съвпадането на датата на свещения празник Курбан байрам с 15-годишнината от терористичните атаки срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона, пише британският вестник The Daily Express.

За първи път от 2001 г. насам празникът на изповядващите ислям ще се падне на 11 септември. Датата на религиозното честване се определя по лунния календар и се изчислява от академичните среди, отбелязва "Фокус".

Съветът на мюсюлманите във Великобритания увери, че съвпадението на датите през 2016 г. е "напълно случайно".

"Тази година може да има шанс Курбан байрам да се падне на 11 септември, но това би било напълно случайно. Тъй като това е лунен календар има годишно разминаване от 10-11 дни, което означава, че не е синхронизиран със сезоните, така че Курбан байрам никога не е на един и същи ден всяка година", обясни говорител на организацията.

Антиислямската реторика е особено силна в Съединените американски щати, където по-рано тази година кандидат-президентът на Републиканската партия Доналд Тръмп призова за "общо и пълно изключване на мюсюлманите" от възможността да бъдат допускани на територията на страната.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини