Юбилеен 20-ти мевлид за здраве и берекет в Долно Прахово

    Стотици души от Долно Прахово, околните села Горно Прахово, Башево, Млечино и наши изселници, които пристигнаха от Турция се събраха на двадесетия подред юбилеен мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе в медресето край Долно Прахово.
    Организатори на проявата бяха местното мюсюлманско настоятелство начело с Кязим Мюмюн и кметствата Долно Прахово, Дедино, Чернигово и Търна
    Религиозният ритуал започна с четене на аети от Корана и Мевлиди Шериф от местни духовници, водени от наместник-районният мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб и имамина на медресето Нуритдин Ибрям.
    Местните майстор-готвачи Шабан Юсеин и Касим Фейзуллах приготвиха 14 казана пилаф. Разходите за месото и айрана бяха поети от местните жители на четирите села, а оризът и хлябът бяха осигурени от Айше Мехмед от Червена скала и Кадир Юсеин (Конти) от Горно Прахово).
    Събитието бе уважено от кмет на община Ардино Ресми Мурад, заместника му Изет Шабан, кметове на населени места.
    „ Искаме да продължим тази хубава традиция. Според мюсюлманската религия е дълг на всеки да прави хаир (добро дело)”, заяви 68-годишният Мехмед Ерсой от Бурса.
    Нуриттин Семерджи също от Бурса, се е изселил през 1977 година от Горно Прахово. Той сподели, че за втори път идва на религиозната проява. „Мевлидите са поводи да се събират близки, роднини, приятели. Хората се опознават и сближават”, заяви Семерджи
    От името на селските управници мюсюлманското настоятелство на медресето изрази искрените си благодарности към спонсорите за помощта, която оказват при организирането на мевлида.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини