Стотици мюсюлмани се стекоха на мевлид в Искра

Стотици души от Искра, околните села – Млечино, Богатино и наши изселници, които пристигнаха от Турция, участваха в мевлид за здраве и берекет в местния месджит. Духовници, водени от Сезер Садулов, отговорник-иршат в Районното мюфтийство и имаминът на кърджалийското село Жинзифово Ерсой Аптиев, четоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана. Инициативата се организира с финансовата подкрепа на местни жители и изселници от Турция. 
Събитието уважи кметът на община Ардино Ресми Мурад. Тук бяха и кметовете на Млечино, Ябълковец, Богатино и Левци.
Майстор-готвачът Джелил Ферад от близкото село Брезен приготви три казана кешкек, за да се нагости всички, уважили обичая.
„За поредна година организираме мевлид за здраве и берекет, за да укрепим ислямската религиозна традиция , единството и заедността в селото“, заяви кметът на Искра Мехмед Халил. От името на местните жители той изказа сърдечните си благодарности към всички съселяни и изселници, спомогнали за осъществяването на ритуала. 

Мевлид за здраве и берекет се проведе и в село Стояново. Събитието бе уважено от председателя на общинския съвет Сезгин Байрям и зам.-кметът на община Ардино Наско Кичуков. Тази година мевлидите трябва да приключат до 5-ти май (неделя), тъй като на

6-ти май започват едномесечните пости за Рамазан Байрам. 

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини