Безводие мъчи Кьосево,жителите мъкнат туби с вода от два километра

От десетилетия в кърджалийското село Кьосево няма течеща вода. Това е единственото село в региона, в което въобще няма съществуващат водоснабдителна и канализационна инфраструктура. Жителите на Кьосево трябва да носят вода за пиене и домакинства от кладенци и бунари, като разстоянието до тях е от един до два километра.

„Докога ще бъдат излъгани кьосовчани. Повече от 25 години само обещания, а накрая сме без вода. Живеем в 21-ви век, на седем километра от Кърджали. Страна сме в Европейския съюз. Омръзна ни господа политици? Елате тук и да видите как се живее без вода през лятото и как се справяме!, казва 69-годишният Касим Мустафа. Той подчерта, че от десетилетия чакат да се изгради водопровод за питейна вода в селото. „От години говорим, че водоснабдяването е основният проблем на селото, но досега не са взети никакви мерки от страна на държавата. Искаме и ние да живеем като нормални хора.”, споделя Касим Мустафа. Съседът му Ахмед Махмуд също е притеснен от безхаберието на държавните институции.

„Използваме вода от кладенци и пънари, както за пиене, така и за домакинства, къпане и пране, но не знаем дали е годна за консумация. Нямаме друга възможност. Много семейства имат деца и се опасяваме, че малчуганите ще имат здравословни проблеми. В момента идват водоноски от Кърджали, които да обслужват населението, но само за тези семейства, които са гласували за кмета на селото през изминалите местни избори в края на 2015 година. А за тези семейства, които не са дали своя глас за него, няма вода”, споделя Ахмед Махмуд.

Кметство Кьосево е най-близкото до град Кърджали в посока Ардино и се състои от пет махали села – Тополчане, Галбурджълар, Централна махала, Сърт и Кантон махала

Най-големият проблем на Кьосево е  водоснабдяването. Населението в кметството общо е 250 души, но през летните месеци се увеличава двойно, тъй като идват и местни изселници, които живеят в Турция, Белгия, Англия.

През 2013 година по инициатива на бившия кмет на Кьосево Орхан Идриз е направен проект за водоснабдяване на селото със съдействието на община Кърджали. На местните избори в края на 2015 година Орхан Идриз губи битката за кметския стол от опонента си Шабан Юмер. В последствие на което, проектът е бил замразен.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини