EVN получи междунородно признание за опазването на царския орел

Отличието бе присъдено в категория „Фаворит на журито“ на организацията Renewables-Grid-Initiative (RGI) в областта „Опазване на околната среда“ за цялостен иновативен подход при опазване на защитени видове птици.

В края на юни организацията за трета година обяви финалистите в конкурса за „Най-добри практики“ в три области: „Технология и дизайн“, „Опазване на околната среда“ и „Комуникация“. ЕVN България е отново сред отличените и тази година. Наградата компанията получава за дейностите по изграждане на система с нови изолирани проводници (т.нар. ПАС система) в района на oбщина Харманли, част от проекта „Живот за царския орел“.

Изградената ПАС система на територията на  Харманли е с дължина от близо 45 км по въздушен  20-киловолтов електропровод „Българин“. ПАС системата е един от най-съвременните методи за обезопасяване на електропроводи. Тя представлява нови изолирани проводници по дължината на електропровода. По този начин изцяло се премахва рискът от токови удари, причинени от едновременен контакт на птици с проводници под напрежение и заземени части на поддържащите стълбове. С въвеждането на системата се намалява и рискът от сблъсък на летящи птици с въздушните проводници, тъй като новите са по-видими и лесни за избягване.

По изолирания електропровод бяха монтирани 10 от т. нар. “кацалки“ за птици по въздушния електропровод. Te се монтират за пръв път в България. Чрез всяка “кацалкa” се осигурява по-високо място за кацане за птиците и така те могат да кацат на безопасно разстояние от електрическия стълб, което ги предпазва от тока. По проекта бяха монтирани също и 255 дистанционера, предпазващи крилете на птиците.

Инвестицията по ПАС системата е в размер на 388 000 лева. Техническите дейности бяха реализирани в периода април – септември миналата година.

Оценката на кандидатурите се извърши от деветчленно жури, включващо експерти от Европейската Комисия и представител на Секретариата на Бернската конвенция. Отличените практики в трите области бяха наградени по време на Енергийния инфраструктурен форум 2016 в Копенхаген, Дания от Комисаря по климат и енергетика Мигел Ариас Канете.

Съвместната дейност на ЕVN България Електроразпределение и Българското дружество за защита на птиците по изолирането на стълбове около гнездата на царските орли в България, вече спечели приза за „Най-добра практика“ през 2014 г. През 2015 г. цялостната дейност на ЕVN България Електроразпределение в опазване на белия щъркел беше „фаворит на журито“.

Информация за проeкта е налична на www.lifeforsafegrid.bg или чрез банер от страницата на EVN България – www.evn.bg. Повече за опазването на царския орел можете да намерите на страницата на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)  www.birds.bg.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини