Продължава 46-тата Лятна изследователска школа по астрономия

Втора седмица в туристически комплекс „Белите брези” продължава 46-тата Лятна изследователска школа по астрономия и астрофизика. В нея участват 65 ученици, студенти и професионални астрономи от различни краища на страната. „Монтираха пет телескопа на съвременна система за насочване „GO TO” (Иди там) на астрономическата наблюдателна площадка в туристическия комплекс „Белите брези” край Ардино”, това съобщи директорът на Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали Агоп Узунбохосян. 
Програмата от теоретични занимания се ръководи от млади астрономи, дошли специално за участие в школата от български, европейски и американски астрономически обсерватории и институти. Новост ще бъдат и семинарните занимания. Директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохосян подчерта, че телескопите регистрират светлината с помощта на астрономически цифрови камери. Два от тях са собственост на участниците в школата.„Това дава възможност да се изпълняват по-екзотични задачи. Да се наблюдават астероиди (малките планети) в слънчевата система. Правим опити да проследим и транзита (преминаването) на екзопланети пред техните звезди. Екзопланети са всички онези планети, открити около други звезди в нашата Галактика”, обясни Агоп Узунбохосян.
Школата по астрономия продължава до 10-ти август. Вече е осигурено финансиране за следващите две години. Тази година, фазата на Луната не дава възможност пълноценно да се наблюдава метеорният поток „Персеиди”.
Директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохосян изказва най-искрените си благодарности към организациите и фирмите от Ардино и Кърджали, които подпомагат провеждането на лятната школа.
Традиционната лятна школа в „Белите брези” се организира от клуб „Вега” към Астрономическа обсерватория „Славей Златев” в Кърджали. Финансова подкрепа тази и следващата година осигурява Фондация „Америка за България”. Историята на изследователската школа по астрономия започва през лятото на 1970 г. от 30-на млади ентусиасти, ръководени от младия астроном Славей Златев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини