Трайчо Трайков: В България няма място за АЕЦ ”Белене”

В България няма място за АЕЦ „Белене“, тя няма да генерира богатство за нацията, ще генерира разходи, каза ексминистър Трайчо Трайков, цитиран от investor. bg.

Изявленията на Трайков, който беше министър на икономиката, енергетиката и турризма в първмото правителство на ГЕРБ, бяха излъчени от Bloomberg TV Bulgaria.

Нямаме нужда от АЕЦ „Белене“, тя ще бъде само тежест, е подчертал 46-годишният икономист, който вчера бе споменат като номинация на Реформаторския блок за президентските избори.

„Всеки друг вариант за АЕЦ „Белене“, освен продажба на оборудването, е икономически безсмислен за България“, посочи Трайков. Той добави следното уточнение:

„С продажбата на физическия актив ще бъдат загубени немалко финансови средства, които бяха вложени в тези аспекти на проекта, които не са осезаеми но са пряко свързани с осъществяването му на българска територия – проучвания, консултанти и т.н. Това всъщност са стотици милиони евро“.

Що се отнася до възможността оборудването да се използва за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, Трайков посочи, че това не е невъзможно, но подчертава: „Първо, НЕК трябва най-накрая да провери какво точно е произведено, какво точно трябва да получим срещу парите, които ще платим. След това може по-аргументирано да се мисли за технически варианти“.

Трайков нито потвърди, нито отрече дали в действителност би се кандидатирал за президент на България. Той се ограничи да каже само:

„Президентската позиция е най-подходяща за хора, за които тя е житейски връх, които са достатъчно мъдри и квалифицирани за да се справят с отговорностите и които след приключване на мандата или мандатите нямат неудовлетворени амбиции и липса на пътища за реализация.“

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини