Масово проверяват търговците на коли втора употреба

Държавата погва търговците на коли втора употреба, съобщи снощи Нова тв. Масовите проверки по автокъщи и салони ще следят основно дали ни лъжат в километража.

По време на проверките инспекторите от Комисия за защита на потребителите (КЗП) следят дали обявената информация съответства на реалната.

Инспекторите ще се вглеждат в годината на производство, пробега, типа двигател и мощността. Проверките се правят на терен – в автокъщи, както и сайтовете за продажба на автомобили.

Невинаги обаче параметрите от табелите по автокъщите съвпадат с параметрите в документите на колата. Доказват го и жалби на клиенти. Затова проверяващите първо описват обявените данни, а след това преглеждат и всички документи.

Но дори при пълна проверка трудно може да се установи дали километражът е превъртян. Опитните неслучайно препоръчват преди покупка всяка кола да бъде прегледана в сервиз.

Ако проверка установи подвеждаща информация за кола втора употреба, търговецът рискува глоба до 30 хиляди лева, а при повторно нарушение – до 50 хиляди лева.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ще
    Ще
    10 0
    09:57, 13 юли 2016
    Голям майтап ще стане .
  • 2
    Ив
    ИВАН
    9 0
    12:04, 13 юли 2016
    Мон фан за газан.Нищо немогат да хванат.Тия номера са познати и още преди да влезе в България всичко е нагласено с точност.
Последни новини