И Коста Рика предложи дама за генерален секретар на ООН

Коста Рика издигна вчера кандидатурата на Кристиана Фигерес за генерален секретар на ООН, предадоха Ройтерс и ТАСС. Тя е 12-ият засега кандидат за поста.

Кандидатурата защити лично президентът на централноамериканската страна Луис Гилермо Солис:

"ООН и светът имат нужда от генерален секретар, който е строител на мостове, който може да слуша и да съветва, който може да помага за уреждане на спорове, да разработва споразумения и да предвижда проблеми. Кристиана Фигерес е доказала, че е такъв човек."

Кристиана Фигерес беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата, поясни БТА. Тя е шестата дама - кандидат за мястото на Бан Ки-мун, чиито втори мандат изтича в края на тази година.

Нейни съпернички са: генералният директор на ЮНЕСКО Ирина БоковаХелън Кларк, бивша премиер на Нова Зеландия, която ръководи Програмата за развитие на ООН;Сусана Малкора, външен министър на Аржентина, бившите външни министри ка на Хърватия и на Молдова - Весна Пусич и Наталия Герман.

Сред мъжете кандидата има двама действащи външни министри - Мирослав Лайчак(Словакия) и Игор Лукшич (Черна гора), и двама бивши - Сърджан Керим (Македония) иВук Йеремич (Сърбия).

Другите кандидати са бившият президент на Словения Данило Тюрк и бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до края на миналата година беше върховен комисар на ООН за бежанците.

ЕП прие позицията следващият шеф да е жена от Източна Европа

От друга страна Европейският парламент е гласувал вчера доклад на Андрей Ковачев (ГЕРБ) с препоръките до Европейския съвет относно предстоящата 71-за сесия на Общото събрание на ООН.

Българският евродепутат е застъпил позицията, че ЕС трябва да настоява новият генерален секретар на ООН да бъде жена и да бъде от Източна Европа. Тази позиция е залегнала и в доклада.

Това съобщи БТА, позовавайки се на пресцентъра на партия ГЕРБ.

През декември 2015 г. Андрей Ковачев бе избран за постоянен докладчик на Европейския парламент по ежегодните препоръки за приоритетите на ЕС пред Общото събрание на ООН.

В документа, гласуван с голямо мнозинство вчера, на последното за сезона заседание на ЕП, са откроени осем приоритета. Сред тях са борбата с тероризма, миграционната криза, измененията в климата, и необходимата реформа в Съвета за сигурност на ООН.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини