Празнично настроение на Рамазан Байрям

Изображение 1 от 2

    Стотици жители от района и наши изселници в Република Турция дойдоха на организирания празничен събор в село Черноочене по повод Рамазан Байрям.

    Празничното настроение повдигна и групата към сцена „Кадрие Лятифова“ гр. Кърджали, които изпълниха репертоара с родопски песни и скечове.

    Сергиите с лакомства и сувенири привличаха млади и стари. Въртележките и другите играчки бяха атракция за най-малките.

    Тази сутрин с празнични молитви в джамиите преди изгрев слънце започна празника Рамазан Байрям за мюсюлманите от Чернооченско.

    Млади и възрастни препълниха храмовете в Черноочене, Житница, Паничково, Комунига, Габрово, Лясково, Бели вир, Минзухар и други населени места от района. В тържествените проповеди на имамите призоваха да се спазват нормите за разбирателство, уважение и толерантност, които всеки мюсюлманин трябва да следва. Празничните дни са дни на опрощение, помирение и добри дела.

    На Рамазан Байрям мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. Отдават почит и на гробовете на починалите. В чернооченско видимо се усеща и присъствието на наши изселници в Република Турция.

    По-младите посещават домовете на по-възрастните си близки и роднини и искат прошка от тях.

    Празникът е един от най-дългоочакваните и за децата. Те целуват ръка на по-възрастните и получават пари или лакомства в замяна. На тридневната празничната трапеза присъстват задължително баклава и сладкиши.

    Същевременно министър-председателят Бойко Борисов поздрави мюсюлманската общност у нас по случай Рамазан байрам:

    „Уважаеми мюсюлмани, приемете сърдечните ми поздрави по случай Рамазан байрам. Бъдете здрави и нека да има спокойствие в душите ви, любов и разбирателство в домовете ви. От многобройните си срещи с вас съм се убедил във вашите добронамереност и трудолюбие. Вярвам, че те допринасят за успеха на цялото ни общество, което винаги е било пример за толерантност между изповеданията и етническите групи.

    Големите религиозни празници у нас сплотяват не само хората от съответната общност, но правят и останалите ни сънародници съпричастни към радостта им. Дълбоко вярвам, че ще запазим тези добри отношения, защото, каквото и да правим, наша опора трябва да останат общочовешките принципи на уважение един към друг, съпричастност и човечност.

    Честит празник!“.

    Източник: http://fakti.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини