16 °C

Океан от течна вода под повърхността на Плутон

Под повърхността на Плутон има океан от течна вода, са установили на база получените до момента данни американски геофизици. Тяхното изследване е публикувано в Geophysical Research Letters, а резюме - на официалния сайт на университета Браун.

Снимките от New Horizons, направени при близката му среща с най-известното тяло от пояса на Кайпер показват, че Плутон е много повече от ледена топка в космоса. Той има екзотична повърхност, състояща се от различни видове лед - вода, азот и метан. Има планини и възвишения, високи стотици метри. Има и гигантски тектонични образувания - криволичещи стотици километри разломи с дълбочина до 4 км. Именно те карат учените да смятат, че има реална възможност под повърхността на Плутон да съществува океан от течна вода. Картината показва, че планетата е преминала период на разширяване. Подземен океан, който бавно замръзва би довел до подобно разширяване.

Ако океанът под повърхността на планетата-джудже беше замръзнал преди няколко милиона или милиарда години, към днешна дата Плутон би се свил и силно деформирал. Това би било забележимо за учените, които изследват отдалеченото небесно тяло по данните от New Horizons. Но към момента не са открити следи от подобни процеси и следователно е възможно океанът от течна вода под повърхността на Плутон да съществува досега.

Геофизиците са проверили хипотезата си чрез компютърен модел на топлинната еволюция на Плутон. В него били включени и последните данни от станцией New Horizons за размера и плътността. Моделът показал, че ако подземният океан на Плутон е замръзнал, той би бил образуван от хексагонален воден лед (лед II), а не от тригонален. Тригоналният, за разлика от познатия ни земен лед, има по-малък обем и при образуването му няма разширяване, а свиване. Това би довело до образуване на глобални разломи и характерен релеф, каквито обаче учените не откриват на Плутон.

Образуването на лед II е възможно, ако дебелината на кората над океана е над 260 км. Обновеният модел на топлинната еволюция предполага, че на Плутон тази дебелина е над 300 км. Ледена кора от метан и азот покрива океана, като водата в него остава в течно състояние.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Добре е да приключите със започнати по-рано ангажименти. Не допускайте да ви се натрупва много работа за кратък период от време. Разчитайте единствено на себе си за важни дела, за да не останете разочаровани. Успех за онези, които се занимават с търговия. Радост ще ви доставят децата и семейството.
13.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят посветете на себе си. Наложително е да си починете повече - физически и емоционално. Големите цели, които сте си поставили изискват добра физическа кондиция. Любовта е до вас, но вие сякаш не я забелязвате.
13.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
13.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Повече време ще посветите днес на семейството и нуждите му. Заетостта ви пречи да общувате пълноценно, но имате нужда едни от други. Делово предложение ще ви направи по-активни в търсене на подходяща информация, има какво да ви заинтригува. Перспективите са добри и поддържат духа ви.
13.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Наложително е да си почивате днес. Физическата ви и психическа умора са отнели голяма част от енергията ви и за да се чувствате във форма ви е нужно възстановяване. Не са малко нещата, които биха ви разведрили, сами направете своя избор. Вечерта се подгответе за среща, нова дреха би ви се отразила добре на настроението.
13.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Може би сте прекалено критични към околните. Самоуверени сте и отлично знаете какво правите. Всичко ще се развие така, както го планирате. Имате нужда от нещо различно и вечерта ви се отдава възможност да го намерите. Не правете грешката да смесвате работата с удоволствието. Имате достатъчно време и за двете.
13.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е изпъстрен с емоции и интересни срещи. Радостни новини ще ви накарат да потърсите компанията на приятни хора и да споделите вълненията си. Целите ви са обозрими и това ви дава Приятел ще ви направи предложение. Започвате нов етап от живота си, по-добър и с перспективи.
13.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
13.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За съжаление натовареността ви се отразява неблагоприятно на настроението ви. Въздържайте се да давате оценка за щяло и нещяло. Запазете спокойствие и се отдайте на преките си занимания. Отнесете се с повече разбиране към брачния си партньор. Нуждае се от вас и ще вземете решение от интерес и на двама ви.
13.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
13.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Старайте се да давате израз на позитивното си отношение към всичко около вас. Не позволявайте на никой да ви обсебва с проблемите си и да диктува поведението ви. На лице са възможности за подобряване на финансовото ви положение. Приятелска сбирка ще ви помогне да се разтоварите и повеселите, не я пропускайте.
13.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Отдъхнете си на спокойствие днес. Забравете за проблемите на изминалата седмица. Нужно ви е цялото внимание на любимите ви хора. Възможно е ваши приятели да ви изненадат с неустоимо предложение. Не се колебайте, няма да съжалявате.
13.10.2019
Последни новини