Новогодишно послание от покрайнините на Слънчевата система

На 1-ви януари 2019 сондата New Horizons ще изпрати информация за Ултима Туле - на 4 милиарда мили от Земата в пояса на Кайпер. Какво ли ще открие?

Но 4 милиарда мили от Земята се намира малък свят в най-тъмното кътче на Слънчевата система. Слънцето е толкова отдалечено от това място, че не изглежда по-ярко от звезда. Това е поясът на Кайпер, пръстен от замръзнали обекти – един от най-мистериозните и най-вълнуващите региони в звездната система.

Поясът се състои от отломки, останали след образуването на планетите преди милиарди години – вкаменели свидетелства за раждането на Слънчевата система. От десетилетия изследователи мечтят да разгледат този отдалечен свят отблизо.

Мечтата им е на път да се сбъдне. На 1 януари, 2019 американската сонда New Horizons, която се отдалечава от слънцето в продължение на 13 години, ще прелети покрай обекта 2014 MU69 в пояса на Кайпер и в следващите 24 часа ще използва своите камери, детектори и скенери, за да проучи малкия свят в детайли. След края на тази близка среща, обектът, който в момента предствлява просто една малка точка за астрономите, ще се превърне в свят богат на астрономически и геологични детайли. Учените най-после ще разберат от какво е съставен, как се е образувал, има ли атмосфера и пръстени...

MU69 ще стане най-отделеченият обект, изследван някога от човешки същества. Събитието обещава да е толкова вълнуващо, че астрономите решили да дадат име на обекта – нарекли го Ултима Туле, на името на региона, който древните географи смятали за най-отдалечената ненаселена точка на планетата – за такива били смятани Гренландия и Исландия.

След 24-часовата си среща с Ултима Туле, New Horizons ще изпрати ценната информация на Земята, преди да продължи пътуването си по посока съзвездието Стрелец.

New Horizons бе изстрелян от Кейп Канаверал през януари 2006 и прелетя около гиганта Юпитер през февруари 2007, който ускори скоростта му до над 30 000 мили в час. През следващите години сондата достигна Плутон и петте му луни.

Данните за Плутон изненадаха учените.

Мнозина очакваха той да е просто един замръзнал малък свят, но сондата откри признаци на геологична активност. Планетата се характеризира с извисяващи се планини от воден лед, обширни равнини от замръзнал азот, а червеникаво-кафявият материал по повърхността на Харон се оказа съставен от органични молекули, които може да са важни съставки на живота.

New Horizons откри още, че Плутон има рядка, синя атмосфера, богата на азот.

След като разкри чудесата на Плутон, New Horizons продължи пътешествието си още 1 милиард мили по-нататък към поясът на Кайпер. Сегашната му задача е много по-различна от предишната. Диаметърът на Плутон и луната му Харон са съответно 1 470 и 750 мили. Докато Ултима Туле е с диаметър не повече от 20 мили.

Ултима Туле бе открит през 2014 от астрономи с помощта на телескопа Хъбъл. Той се оказа най-леснодостъпния за сондата обект в пояса на Кайпер.

Интересното е, че това ще е първият обект в историята, изследван от космически кораб, изстрелян преди откриването на самия обект.

На база наблюденията си с телескопа Хъбъл учените смятат, че Ултима Туле представлява или единичен обект с диаметър 20 мили, или се състои от два обекта, въртящи се един около друг с диаметър между 9 и 12 мили. Не е изключено Ултима Туле да има една или няколко луни, атмосфера и пръстени.

Но макар сондата да прелети покрай Ултима Туле на 1 януари 2019, на информацията ще са и нужни месеци да достигне до Земята, тя е твърде отдалечена и радиосигналът е изключително слаб. New Horizons може да изпраща данни със скорост 1 килобайт в секунда. Като се има предвид, че апаратът ще запише 50 гигабайта информация, изпращането и на Земята може да се проточи над година, както в случая с Плутон – над 16 месеца, а сега New Horizons е още по-отдалечен от нас.

Прогнозите са, че най-късно до септември 2020 ще знаем всичко за мистериозния Ултима Туле.


Източник: theguardian.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини