7 °C

Новогодишно послание от покрайнините на Слънчевата система

На 1-ви януари 2019 сондата New Horizons ще изпрати информация за Ултима Туле - на 4 милиарда мили от Земата в пояса на Кайпер. Какво ли ще открие?

Но 4 милиарда мили от Земята се намира малък свят в най-тъмното кътче на Слънчевата система. Слънцето е толкова отдалечено от това място, че не изглежда по-ярко от звезда. Това е поясът на Кайпер, пръстен от замръзнали обекти – един от най-мистериозните и най-вълнуващите региони в звездната система.

Поясът се състои от отломки, останали след образуването на планетите преди милиарди години – вкаменели свидетелства за раждането на Слънчевата система. От десетилетия изследователи мечтят да разгледат този отдалечен свят отблизо.

Мечтата им е на път да се сбъдне. На 1 януари, 2019 американската сонда New Horizons, която се отдалечава от слънцето в продължение на 13 години, ще прелети покрай обекта 2014 MU69 в пояса на Кайпер и в следващите 24 часа ще използва своите камери, детектори и скенери, за да проучи малкия свят в детайли. След края на тази близка среща, обектът, който в момента предствлява просто една малка точка за астрономите, ще се превърне в свят богат на астрономически и геологични детайли. Учените най-после ще разберат от какво е съставен, как се е образувал, има ли атмосфера и пръстени...

MU69 ще стане най-отделеченият обект, изследван някога от човешки същества. Събитието обещава да е толкова вълнуващо, че астрономите решили да дадат име на обекта – нарекли го Ултима Туле, на името на региона, който древните географи смятали за най-отдалечената ненаселена точка на планетата – за такива били смятани Гренландия и Исландия.

След 24-часовата си среща с Ултима Туле, New Horizons ще изпрати ценната информация на Земята, преди да продължи пътуването си по посока съзвездието Стрелец.

New Horizons бе изстрелян от Кейп Канаверал през януари 2006 и прелетя около гиганта Юпитер през февруари 2007, който ускори скоростта му до над 30 000 мили в час. През следващите години сондата достигна Плутон и петте му луни.

Данните за Плутон изненадаха учените.

Мнозина очакваха той да е просто един замръзнал малък свят, но сондата откри признаци на геологична активност. Планетата се характеризира с извисяващи се планини от воден лед, обширни равнини от замръзнал азот, а червеникаво-кафявият материал по повърхността на Харон се оказа съставен от органични молекули, които може да са важни съставки на живота.

New Horizons откри още, че Плутон има рядка, синя атмосфера, богата на азот.

След като разкри чудесата на Плутон, New Horizons продължи пътешествието си още 1 милиард мили по-нататък към поясът на Кайпер. Сегашната му задача е много по-различна от предишната. Диаметърът на Плутон и луната му Харон са съответно 1 470 и 750 мили. Докато Ултима Туле е с диаметър не повече от 20 мили.

Ултима Туле бе открит през 2014 от астрономи с помощта на телескопа Хъбъл. Той се оказа най-леснодостъпния за сондата обект в пояса на Кайпер.

Интересното е, че това ще е първият обект в историята, изследван от космически кораб, изстрелян преди откриването на самия обект.

На база наблюденията си с телескопа Хъбъл учените смятат, че Ултима Туле представлява или единичен обект с диаметър 20 мили, или се състои от два обекта, въртящи се един около друг с диаметър между 9 и 12 мили. Не е изключено Ултима Туле да има една или няколко луни, атмосфера и пръстени.

Но макар сондата да прелети покрай Ултима Туле на 1 януари 2019, на информацията ще са и нужни месеци да достигне до Земята, тя е твърде отдалечена и радиосигналът е изключително слаб. New Horizons може да изпраща данни със скорост 1 килобайт в секунда. Като се има предвид, че апаратът ще запише 50 гигабайта информация, изпращането и на Земята може да се проточи над година, както в случая с Плутон – над 16 месеца, а сега New Horizons е още по-отдалечен от нас.

Прогнозите са, че най-късно до септември 2020 ще знаем всичко за мистериозния Ултима Туле.


Източник: theguardian.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
08 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
08 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
08 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
08 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
08 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
08 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
08 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
08 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
08 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
08 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
08 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
08 дек 2019
Последни новини